Címlapsztorik

EU: Szükség van nemzetközi megfigyelőkre a magyar választáson, vége az EU-s pénzeknek!

Egyesek szerint a választási csalásokat akarják megakadályozni, mások szerint az EU puccsra készül Orbán ellen. Szerintetek mi az igazság?

Támogatásáról biztosította az Európai Unió igazságügyi biztosa az European Movement International nevű szervezet videókonferenciáján azt az elképzelést, hogy:

nemzetközi megfigyelők vegyenek részt a tavaszi magyar választáson

Hirdetés

– számolt be az Euronews.

Didier Reynders azt mondta, hogy erre a lépésre az EU hitelessége miatt is szükség lehet, mert ha közösség tagjai igénylik, hogy harmadik országokban megfigyelőkkel kísérjék figyelemmel a demokratikus folyamatokat, akkor az unión belül sem szabad elzárkózni ettől.

Az Euronews cikkében emlékeztet:

Korábban húsz magyar civil szervezet kérte az EBESZ-től, hogy küldjön teljes választási megfigyelői missziót az áprilisi voksolásra, mert szerintük a választás tisztasága is veszélyben forog.

Didier Reynders beszélt a Magyarország elleni jogállamisági eljárásról is.

Állítása szerint akár február végén is kaphat hivatalos értesítést küldhetnek Budapestre, így már a választás előtt elindítva a folyamatot.

Reynders egyenesen úgy fogalmazott, hogy számára nem jelentene problémát az eljárás megindítása a választás előtt.

Ezzel valódi csapást mérhetnek az Orbán kormányra és sokak szerint éppen ez a cél.

Régóta mondja azt a narratívát a Fidesz, hogy nem kizárt, hogy a magyar 2022-es választásokba kívülről akarnak majd beavatkozni külföldi erők.

Hirdetés

Ugyanakkor az a kritika is megállja sokak szerint a helyét, hogy a magyar választások tisztasága valóban nem garantálható, ezért szükség van egy független megfigyelésre.

Ki mit gondol erről?

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.