CímlapsztorikEgészségünkTudomány

Hamarosan mindent ellep majd a GMO? Tényleg vegyszerrel és laborvackokkal etetnek minket?

Az EU is számos tekintetben afelé kezdett menni, hogy teret engerdnek a genetikailag módosított termékeknek, és vetőmagoknak.

Mi lesz ennek a vége?

Egy GMO rémálom elrákosodó civiliációval,vagy alaptalanok a félelmek?

Hirdetés

Betilthatják az önfenntratást, és a kertben való termesztést?

Az GMO a mai napit vita tárgya, de egyre nagyobb teret kap

Szélesre tárná a kaput a génmódosításnak az EU, ami miatt minden kenyér ilyen búzából sülhet, ám mégsem hívhatjuk majd GMO-nak – állítják.

Egyszerűsítené az új génszerkesztési technikák alkalmazását az Európai Bizottság.

Az erről szóló, a vetőmagágazat, az agrármultik és növénynemesítők egy része által régóta várt javaslatcsomag célja, hogy könnyebb legyen a klímaváltozás hatásainak jobban ellenálló, nagyobb termésbiztonságot nyújtó növényfajtákat előállítani.

Az ellenzők szerint azonban kockázatot jelent, hogy megszüntetik az ilyen fajták nyomon követését, és a génszerkesztés amúgy is csak tüneti kezelés, valamint idővel beláthatatlan következményei is lehetnek.

Mindez a GMO ellenzők szerint azért nagy probléma, mert mind a mai napig nagy az ellenállás a GMO-val kapcsolatban.

Kockázatok és mellékhatások, nyerészkedő nagyvállalatok

Betilthatják az önfenntratást, és a kertben való termesztést?

Egy időben az a hír járta, miszerint a globalista vállalatok, akik az egész emberiséget akarják etetni egyszerűen be akarják tiltani az önfenntartás minden formáját.

Vagyis el akarják érni, hogy ne lehessen többek között saját kertünkben sem termszeteni sem zöldségek, sem pedig gyümölcsöt.

Hirdetés

Mindezt egy évekkel ezelőtti hír és bírósági döntés kapcsán hozták fel számos forrásból.

A források említenek egy ügyet, ami Floridában volt, ahol egy házaspárt ítéltek büntetésre, mert a kertjükben termesztettek. Az indok az volt, hogy ez akár közegészségügyi veszélyt is jelenthet

“Hermine Ricketts és férje, Tom Carroll 17 évig használta szerény floridai otthonuk udvarát saját fogyasztásra szánt zöldségtermesztésre. De 2013 májusában Miami Shores Village úgy döntött, hogy módosítja a területrendezési rendeletét. A módosított rendelet értelmében a lakók udvarán minden tárgy megengedett, beleértve a fákat, bokrokat, gyümölcsöket, rózsaszín flamingókat, műanyag szarvast és kerti törpéket.

A lakók az előkerteket akár csónakjaik és jet-skiik tárolóhelyeként is használhatják. Csak egy tételt tilt a módosítás: a veteményeskerteket.”

-hangzik az állíítás.

“Egy floridai páros Miami Shores-ban kénytelen volt megsemmisíteni 17 éve gondozott zöldségeskertjét, különben évente 1500 dolláros (több mint 400 ezer forintos) büntetést kellett volna kifizetniük miatta. Hogy kinek, és miért jó ez, azon a legtöbb logikus gondolkodású ember csak a fejét vakarja, de kétségtelenül szomorú látni, hogy az értékrendek így átrendeződtek.”

írja az agraroldal.hu is.

Azonban ez nem ilyen egyszerű:

Amerikában erre vonatkozóan sajátos törvények vannak,a valóság az, hogy nem a globalista nagyvállalatok és a GMO magokat eladni akaró vállalatok állnak egy-egy furcsa törvény vagy bírói döntés mögött.

Így az önfenntartás betiltásával való riogatás szerencsére alaptalan.

Kockázatok és nem ismert mellékhatások?

A GMO kapcsán egy időben felmerrtült az, hogy egérkísérletek során a kísérleti egerek elrákosodását okozhatták a génmódosított termékek, ezekről aztán több kétes eerdetű felvétel is elterjedt, melyeken hatalmas tumoroktól szenvedő állatok láthatók.

Bár a kísérletet valóban végrehajtották, a szakértők szerint nem lehet meszsemenő követleuztetéseket levonni, mivel az emberi szervezet máshogy űködik, ráadásul a szóban forgó kísérletet kis számú egyeden végezték el.

A Food and Chemical Toxicology című szakfolyóiratban megjelent, valamint egy londoni sajtótájékoztatón ismertetett tanulmány szerzői szerint a GM-étrenden tartott állatoknál gyakrabban alakultak ki daganatok, ahogyan a máj- és vesekárosodás is nagyobb arányban fordult elő közöttük.

A tanulmányhoz nem köthető szakértők azonban szkeptikusan fogadták az eredményt, szerintük a francia csoport statisztikai módszere „nem konvencionális”.

Az NK602 jelű kukoricafajtát kifejlesztő és forgalmazó Monsanto a korábbi kritikákat azzal hárította el, hogy a francia kutatók megalapozatlan következtetésre jutottak

írja az Index.hu is.

Bár a GMO termékekkel kapcsolatban rengeteg a hamis, sokszor túlzó riogatás, mindezek ellenére a kutatások ma sem zárták ki teljesen egyértelműen azt, hogy hosszabb távon semmilyen káros hatása ne lenne az emberi szervezetre nézve.

A GMO ellenzői éppen ezért tartják aggályosnak ilyen széles körben bevezetni ezt az egészet.

Még a magyar kormány is ellenzi a “laborkenyereket”

A magyar kormány is ódzkodik a génmódosított növények termesztésétől, az agrártárca azt szeretné, ha a génszerkesztett szervezeteket nem engednék ki nyakló nélkül a laborokból, és ha megmaradna a nyomon követés.

Az EU lépésének értelmében mindenki számára elveszne az a lehetőség, hogy nemet mondjanak, még az engedélyezési procedúrát teljesítő GMO-kra is. Utóbbi lehetőséggel egyébként 17 állam élt eddig

– köztük Magyarország, amely egyenesen az Alaptörvénybe írta bele a tiltást.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.