Egyéb

Ez 2020 legerősebb gyógynövénye: elképesztő, mennyi mindennel szemben lehet hatásos!

Hazánkban is ismert gyógynövény, erős immunstimuláló hatással rendelkezik!

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) Gyógynövény Szakosztálya 2020-ban az év gyógynövényének, az echinacea (ehinácea) néven is ismert, bíbor kasvirágot választotta.

A bíbor kasvirág (Echinacea purpurea) Észak-Amerikában őshonos növény, amely világszerte a legnépszerűbb gyógynövények közé tartozik.

Hirdetés

Hazánkban gyógy- és dísznövényként egyaránt termesztik.

A Magyar Gyógyszerkönyvben virágos hajtása és gyökere használható. Klinikai vizsgálatok bizonyítják belsőleges alkalmazásának hatásosságát felső légúti fertőzéses megbetegedések megelőzésében és kezelésében.

Hagyományosan használják külsőleg is kisebb sérülések, nehezen gyógyuló sebek esetén. Alkalmazása biztonságos; hazánkban számos gyógyszer és étrend-kiegészítő alapanyagaként népszerű gyógynövény.

Az MGYT Gyógynövény Szakosztályának célja, hogy tevékenységével hozzájáruljon a gyógynövények szakszerű alkalmazásának terjedéséhez.

Ennek jegyében indította útjára 2013-ban az Év gyógynövénye kezdeményezést, melynek keretében évről évre újabb gyógynövényre irányul a figyelem, hatásával, alkalmazásával összefüggő fontosabb információk az érdeklődők széles köréhez juthatnak el.

Ezerféle dologra jó

A bíbor kasvirág gyökere és virágzó hajtásai értékes hatóanyagokat tartalmaznak: cikóriasavat, alkilamidokat, poliszacharidokat, illóolajat, flavonoidokat és poliacetiléneket.

A növényből készült termékeket elsősorban a téli megfázásos megbetegedések megelőzésére és gyógyítására, az influenza, a felső légúti betegségek kezelésére használhatjuk, immunstimuláló hatása van.

Ezenkívül nehezen gyógyuló sebek, fekélyek, gyulladások gyógyítására is alkalmazható külsőleg.

Hogyan használjuk fel?

A kasvirág virágzó hajtásait évente egyszer, nyáron a virágok teljes nyílásakor kell betakarítani.

Hirdetés

A növények első vágásával érdemes várni kétéves korukig, amikor a növények már több virágot hoznak.

A betakarított virágzó hajtások akár frissen is feldolgozhatóak:

Présnedv, kivonat készíthető belőlük.

Ha azonban később szeretnénk felhasználni, árnyékos, szellős helyen, vékony rétegben kiterítve szárítsuk ki a felaprított hajtásokat.

Amennyiben nem természetes úton szárítjuk, akkor se emeljük a hőmérsékletet 40-50°C fölé.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.