Érdekes világ

Ez durva: jégesővel és 80 km-es széllel ront rá az országra a hidegfront, kiadták a veszély-jelzést

FIGYELMEZTETÉS minden magyarnak! FONTOS, akár életmentő is lehet!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki felhőszakadások veszélye miatt.

Az érintett területeken rövid idő alatt akár több mint huszonöt-harminc milliméter eső eshet.

Hirdetés

Mint írták, vasárnap észak felől hidegfront érkezett és érte el Nógrád megye térségét egy zivataros tömb, mely délkeleti irányba, az Alföld felé halad tovább.

A front kora délutánra elhagyja az országot, de mögötte északkelet felől (Borsod, Szabolcs, Heves) újabb hullámban várható zivatarok kialakulása, melyek délután, este az Alföld déli, délkeleti részére helyeződnek át.

Ekkor délután heves zivatarok is kialakulhatnak, legnagyobb eséllyel az Északi-középhegység keleti részén, a Tisza-tó térségében, illetve a Tiszántúlon (Hajdú, Békés, Csongrád).

A zivatarokat intenzív csapadék (ált. 10-30 milliméter), erős, viharos lökések 50-80 km/h-s szél, jégeső (többnyire <3 centiméter) kísérheti. Heves zivatarokban felhőszakadás (>30 milliméter), erősen viharos (>80 km/órás) széllökés, esetleg 3-5 centiméteres jég is előfordulhat. Kisebb számban a Dunántúlon is kialakulhatnak zivatarok.

Nagy területen megélénkül az északi, északnyugati szél, de zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 27 fok között valószínű. Késő estére 15, 22 fok közé hűl le a levegő.

Hétfőn késő estig még lehetnek erősen felhős területek, majd mindenütt csökken a felhőzet, és derült illetve fátyolfelhős idő várható.

Késő estig egyre kevesebb helyen előfordulhat zápor, esetleg zivatar, később csapadék már nem valószínű.

Az északi, északkeleti szél többfelé megélénkül, az esti és a reggeli órákban helyenként meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 17 fok között, a szélvédett és a hidegre érzékeny helyeken 12 fok alatt alakul.

Kedden derült vagy gyengén felhős idő lesz csapadék nélkül.

Hirdetés

A Dunától keletre helyenként megélénkül az északkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 15, a hidegre érzékeny, valamint szélcsendes helyeken 10 fok alatt valószínű. A csúcsérték 24 és 29 fok között alakul.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.