Egyéb

Ezért tart itt ez a világ: Greta Thunberg sírna a “magyar hagyma” legendáján…

Egy igen érdekes és elgondolkodtató poszt jelent meg a közösségi médiában:

Igen, ez itt egy hazai hagyma és bab… Én is csak úgy botlottam bele, de leellenőrizhető, több hazai terméknél leesik az állad, ha meglátod, hogy honnan származik…

Makói hagyma Makóról? Ugyan már!

Hirdetés

Ne légy maradi!

Mit nekünk makói, ha zabálhatjuk az ausztráliait?

Vagy babot Kanadából! Elvégre mindkettő termesztése olyan bonyolult művelet, olyan speciális éghajlatot igényel, ami nekünk magyaroknak nincs ugyebár…?!

Mi értelme valamit idáig elhozni, mikor itt helyben lehetne termelni?

Játsszunk el a gondolattal, hogy ez nem Ausztrália, hanem “csak” a szomszéd, Ausztria. Ez a szállítási lánc akkor is tényleg pazarlás… Greta Thunberg sírva fakadna, ha ezt látná.

És akkor mindenkik csodálkozik, hogy a bolygót évtizedek alatt tönkre vágtuk a nagy és büszke ipari forradalommal és modern élelmiszeriparral.

Mégis, ki jár jól ezzel, hogy hagymákat és egyéb termékeket utaztatnak körbe a világban?

🤔🇭🇺🧅Ezért tart itt ez a világ: Greta Thunberg sírna a "magyar hagyma" legendáján…🧅🇭🇺🤔 Igen, ez itt egy hazai hagyma…

Közzétette: Zavatszki Milán – 2021. április 20., kedd

Magyarországon 1470 hektáron termelnek hagymát. Ebből a makói, eredetvédett hungarikum zsebkendőnyi területen terem, még a terméktanács elnöke, Fekete János is csökkentette a saját területét, ma már csak másfél hektáron termeli ezt a fajtát.

Győr-Sopron-Moson, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében vannak nagyobb termelők, de ahogy írtuk, a zömük külföldi vetőmagot vet.

Hirdetés

Vagyis a végén oda lyukaduk ki, hogy még csak hajlandóság sincs itthon, hogy megtermeljük az ország ellátáshoz szükséges terményeket.

Ha egyszerűen fogalmazunk, akkor vannak a magyar hagymatermesztők, akik külföldi magról vetnek, ez a „magyar” hagyma a hazai piacot legfeljebb fél éven át tudja ellátni, így importra nemcsak időszakosan, hanem folyamatosan szükség van.

A hazai termelésnek pedig alig látható, érzékelhető része az „igazi magyar hagyma”.

Legalábbis a makói hagyma legendaája csak egy lózung.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!