Felismeritek, hogy mi ez? Like, ha igen, kommentelj, ha kóstoltad már Jászság fekete aranyát amit már őrökkel kell védeni a tolvajok ellen!
Elképesztő értéke van nem is akármiért!
Na, ki tudja, hogy mi ez?
Hát persze hogy az amire gondoltok!
A jászkiséri erdőkben már őrök figyelik a földet, nehogy illegális gombászok lecsapjanak a milliókat érő kincsre. Egyre többen vadásznak a luxuséttermek kedvencére.
Májusban hivatalosan is elkezdődött a szarvasgomba gyűjtési szezonja, azonban csak azok szedhetik legálisan, akik rendelkeznek fényképes engedéllyel.
A papír egy szezonra 80 ezer forintba kerül, és az összegért cserébe a gombászoknak a begyűjtött termés egy részét kötelezően át kell adni az erdő tulajdonosának, a meghatározott áron.
A szabályokat azonban sokan figyelmen kívül hagyják: több olyan erdőbe is belépnek, ahová csak az erdészet munkatársai léphetnének be gyűjteni.
A jászsági tölgyesekben már komoly védelmi intézkedésekre volt szükség.
Van olyan terület, ahol háromméteres kerítéssel, őrtornyokkal és folyamatos őrzéssel próbálják megakadályozni a lopásokat.A magyar szarvasgomba hivatalos ára 25 és 125 ezer forint között mozog kilónként, a feketepiacon viszont ennek akár a feléért is eladható – ezt a tolvajok is pontosan tudják.
A szarvasgombát 3-4 Celsius fokon érdemes tárolni, hermetikusan lezárt dobozban, lehetőleg a földjével együtt. Felhasználás előtt a föld darabokat egy közepesen erős sörtéjű, speciális kefével kell eltávolítani.
A fehér szarvasgombát kifejezetten nyersen érdemes fogyasztani, míg a feketéket maximum 40 Celsius fokig lehet főzni, az ízek megtartása érdekében.
A szarvasgombát számos étel ízesítéséhez használják. Érdekesség, hogy a magas zsírtartalmú ételek – vaj, sajtok és olajok – jellemzője, hogy teljes egészében képesek átvenni a szarvasgomba illatát, anélkül, hogy a gombához hozzáérnének.
A termékeket hermetikusan lezárt dobozba helyezik egy darab szarvasgombával, utána pedig csak várni kell, hogy az illatok átjárják. A szarvasgomba ezután sértetlen, és újra felhasználható.
A szarvasgomba italok ízesítésére is alkalmas. A szarvasgombás vodka szintetikus aroma hozzáadása nélkül készül, az alkoholba fekete gombát áztatnak.
Amellett, hogy koktél alapanyagnak használják, előfordul, hogy főznek is vele, leggyakrabban risottóhoz adják.