Egyéb

Ferenc pápa hadat üzent Orbán Viktornak: “szélsőséges, agresszív nacionalistának” tartja

Már a Vatikán is elítéli a magát keresztény konzervatívnak valló kormányt?

Orbán Viktornak ez gigantikus arculcsapás egy sajtóforrás szerint.

Mit gondoltok?

Hirdetés

Megtörtént az elképzelhetetlen?

Korábban ezt sen ki sem gondolta volna, noha valljuk be, voltak előjelei annak, hogy Ferenc pápa nem “szimpatizál” Orbánnal.

Egy vatikáni tudósítója által jegyzett írás szerint Ferenc szándéka komoly diplomáciai feszültséget okoz Budapest és a római Szentszék között.

Nagy erőfeszítések történnek annak érdekében, hogy meggyőzzék a pápát, maradjon egy napot Magyarországon, és fogadja el a Fidesz-kormány meghívását legalább egy udvariassági látogatásra Ádernél és Orbánnál.

A pápa egyelőre ezt elutasítja. A zárómise celebrálása után Szlovákiában akar tölteni 3 és fél(!) napot – amit Orbánék megalázónak éreznek.

A lap forrása szerint ez sértené a magyarokat és óriási arculcsapás (“a gigantic slap in the face”) Orbánnak.

A protokollsértő eljárás egyértelmű oka az az éles ellentét, ami Ferenc humánus-humanitárius, a keresztény felebaráti szeretet hangsúlyozó elvei és megnyilatkozásai, valamint az Orbán-kormány idegengyűlölő politikája között húzódik.

Míg Orbánék konzervatívnak és kereszténynek tartják magukat, a pápa “szélsőséges, agresszív nacionalistának” tartja őket.

Ferenc ezt a politikát nem kívánja legitimálni azzal, hogy bájolog velük; különös tekintettel arra, hogy látogatása után fél évvel országgyűlési választás lesz Magyarországon.

Hirdetés

Ezt már március 8-án leszögezte, amikor Irakban járt.

Így hát az a különös helyzet állt elő, hogy a magát kereszténydemokratának tartó Fideszt nem csupán az Európai Unió kereszténydemokrata tagjai utasították ki maguk közül, de a világ legnagyobb keresztény egyházának feje sem akar velük semmilyen közösséget vállalni.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.