Tudomány

Földönkívüli űrszonda alkatrészeit találhatták meg a Csendes-óceán mélyén

A tudósok fontos bejelentést tettek.

Ez talán az első kép lehet egy idegen civilizáció által készített űrhajó vagy űrszonda egy darabjáról.

A furcsa tárgyat – és több másik társát – a Csendes-óceán mélyéről hozták fel a kutatók onnan, ahová még 2014-ben csapódott be egy furcsa objektum.

Hirdetés

Ez volt az a helyszín és objektum, amivel kapcsolatban a Harvard Egyetem elismert profeszsora, Avi Loeb is megejgyezte, hogy talán egy földönkívüli űrhajó is lehetetett.

A paraméterei és viselkedése ugyanis meglehetősen furcsa volt, nem illett bele a szokásos aszteroidák, meteorok, vagy üstökösök körébe.

A fotón látható tárgy esetében egy apró ún. mágneses gömböcskéről (magnetic spherule) van szó.

Azonban a kutatók azt sejtik, hogy az nem természetes úton jött létre, hanem akár gyárthatta egy földönkívüli civilizáció.

Erre utal pl. az is, hogy a gömböcskékben jól meghatározott részeken lyukak is vannak, valamint egy egyébként rendkívül ritka elem, az irídium is megtalálható bennük – amit pl. tranzisztorok gyártásában mi is használunk a Földön.

A furcsa gömböcskékből a kutatóknak eddig összesen 31 darabot sikerült megtalálniuk és összegyűjteniük azon a helyen, ahol 2014-ban az IM1 nevű, eredetileg meteoritnak gondolt valami becsapódott.

Utóbbi olyan nagy sebességgel közelített a Föld felé, hogy a kutatók azt feltételezik: a csillagközi térből (tehát a Naprendszeren kívülről) eredt.

A kutatók munkáját nehezíti, hogy az óceán fenekén a rejtélyes objektum mellett mindenfajta földi szemét is megtalálható – köztük fémtárgyak is -, így nehéz és körülményes a becsapódáshoz köthető elemek megtalálása és beazonosítása, illetve ezek különválasztási az emberi hulladéktól.

Az IM1 egyébként nem az egyetlen objektum, ami esetében felmerül, hogy az egy idegen civilizáció űrszondája vagy űrhajója lehetett.

Hirdetés

2017-ben egy másik furcsa tárgy, az Oumuamua is felkeltette a tudósok figyelmét amikor a Naprendszerbe lépett, majd egy furcsa, természetes folyamatokkal nehezen magyarázható pályán a Föld közelében is elszáguldott.

Ugyanakkor eddig nem sikerült bizonyítani, hogy valóban intelligens lények által épített szerkezet lett volna.

A most talált golyócskák is önmagukban egyelőre keveseknek tűnnek ugyanennek igazolására az IM1 esetében.

Azonban mindezek ellenére a gömbök egy teljesen új fejlemény és tovább bonyolíthatják a földönkívüli szerkezetekkel kapcsolatos rejtélyt.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!