CímlapsztorikÉrdekes világTudomány

Furcsa fényjelenségek és a madarak jelezhették előre a török földrengést?

Egyes jelentések szerint 3 méterrel tolta arrább Törökországot a földrengés.

Mi a helyzet a titokzatos fényekkel, melyek állítólag minden nagyobb földrengés előtt feltűntek a közelmúltban?

Döbbenetes részletekre derült fény.

Hirdetés

Furcsa fények a földrengés előtt?

A mostani földrengések és több tucat utórengés miatt mintegy 100 kilométeres szakaszon mozdult el egymás mellett az ország alatt húzódó két lemez.

Bár a kis-ázsiai félsziget szeizmikusan aktív zónának számít, de ez a mostani rengés különösen erős volt, aminek földtani következményei is lettek.

A rengések három méterrel tolták arrébb Törökországot.

Mindemellett furcsa fényekről kezdtek el beszélni az emberek a földrengést közvetlenül megelőző órákban.

A földrengés fényekkel kapcsolatban a tudomány már évtizedek óta vizsgálódik, mivel nem puszta elbeszélésekről lehet szó, hanem valós, egy eddig alig ismert jelenségről – vélik a geológusok.

A furcsa fényekről több ízben készült már felvétel korábbi földrengések kapcsán is.

A Seismological Research Letters nevű szakfolyóiratban leközölt tanulmány szerint a megfejtés a kőzetrétegek kristályszerkezetére vezethető vissza: a nagy nyomásnak kitett kőzetekből elektromos energia szabadul fel.

A földrengésfényeknek számos megjelenési formája van. Láttak már a levegőben lebegő fénygömböt is, ami miatt sokan földönkívüliekhez kötötték a jelenséget.

A tanulmányban leírt, az 1600-as évek óta feljegyzett 65 megfigyelés 85 százaléka lemezen belüli földrengésnél történt, a tapasztalatok szerint a fények 98 százaléka az úgynevezett normál vetők mentén történő rengéseknél alakul ki.

Hirdetés

A normál vető olyan törés, ami során az érintkező kőzetek egy sík mentén függőlegesen mozdulnak el.

A magyarázat kidolgozásához a tudóscsoport szerint több tényező is kellett.

Egyrészt az elmúlt száz évben egyre jobban megismerték a kőzetek tulajdonságait és a földrengések jellemzőit, ráadásul a kamerás mobiltelefonok segítségével jó minőségű felvételeket is sikerült szerezni.

Egy 2007-es perui, illetve egy 2009-es olaszországi felvétel sokat segített a magyarázat kidolgozásában.

Az olasz földrengésfény azon kevés feljegyzések egyike, amikor valaki az előjelek alapján menekítette ki családját a földrengés elől:

Az olasz szemtanú két órával a rengések előtt hagyta el otthonát, közvetlenül az után, hogy meglátta a fényeket L’Aquilaban.

A madarak is előre jelezhették a várható katasztrófát

Furcsán viselkedő madarakról készült videófelvétel nem sokkal a Törökországot és Szíriát sújtó földrengések előtt

– írja az IFLScience.

A videó hitelessége egyelőre nem bizonyított, és a közösségi médiaoldalakon sokan szkeptikusan állnak a felvételhez, azonban sokszor hallani olyat, hogy az állatok előre megérzik a természeti katasztrófákat.

De mennyi ebben az igazság?

Már az ókori görög történetíró, Thuküdidész írt arról, hogy a kutyák, patkányok, kígyók és menyétek érzékelni tudják a közelgő katasztrófát, illetve az 1805-ös nápolyi földrengés kapcsán is készültek hasonló feljegyzések.

Egy 2020-as tanulmányban haszonállatokat figyeltek meg az olaszországi Marcheban, ahol gyakran jelentkeznek földmozgások.

A kutatás több hónapon át tartott, ez idő alatt nagyjából 18,000 földrengés jelentkezett a térségben, közülük 12 négyes vagy annál nagyobb erősségű volt.

A szakértők szerint a rengések bekövetkezte előtt 20 órával nem szokványos viselkedési minták voltak megfigyelhetők az állatoknál.

Már létezhetne a technológia, amivel meg lehetne előzni a tragédiát?

Sokak szerint mindezek alapján és az alapján, hogy előre lehet látnia fényeket, valamint az állatok viselkedésének jelentős változását már ki lehetne építeni egyfajta előrejelző, megfigyelő rendszert.

Ehhez azonban politikai és egyéb akarat lenne szükséges, és mindenképpen csökkenteni lehetne a jövő földrengéseinek halálos áldozatainak számát.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.