CímlapsztorikÉrdekes világ

Győzhet Magyarország: Brüsszel kihátrál az olajembargóból?

Brüsszel bosszantónak tartja, amit a magyarok művelnek.

Brüsszelben nagyon bosszantónak és frusztrálónak találják, hogy a magyar vétó miatt esetleg nem sikerül egységesen megszavazni a hatodik uniós szankciócsomagot, ezért vannak olyan tervek, amelyek szerint inkább kivennék az olajembargó ügyét az egészből.

Ahhoz, hogy időt nyerjenek, és esetleg meg tudják győzni Orbán Viktort az olajembargó kérdésében, felvetődött, hogy inkább parkolópályára teszik a tervet.

Hirdetés

Ugyanakkor az újabb szankciók további elemei a 27 tagállam támogatásával életbe lépnének Oroszország ellen.

A Politico szerint mindenesetre egy ilyen lépés némi arcvesztést jelentene Brüsszelnek és Ursula von der Leyennek, aki hétfőn személyesen utazott Budapestre, hogy meggyőzze a magyar vezetést, azonban ez nem járt sikerrel.

Ezek a nehézkes döntések jól mutatják, milyen bonyolult az uniónak egységes gazdasági lépéseket hozni Moszkvával szemben, és leválni az orosz energiafüggésről.

Olyan országoknak, amelyek teljesen el vannak zárva a tengeri szállítás lehetőségétől, mint Magyarország vagy Szlovákia, és vezetéken jutnak hozzá a létfontosságú nyersanyaghoz, az embargó nagyon komoly csapás.

Kering egy elképzelés Brüsszelben arról, hogy daraboljuk fel a szankciós csomagot, amelynek 90 százalékában már megegyeztünk, és hagyjuk ki az olajembargót. Roppant kínos, viszont pragmatikus, mert így maradna idő teljesen átbeszélni az olajembargó kérdését

– mondta a Politicónak egy, a belső ügyeket jól látó uniós diplomata. Ugyanakkor elismerte, hogy a két dolog külön kezelésének rossz üzenete lenne, viszont nagyon sok ország tiltakozik ez ellen.

Nem véletlen, hogy ma megint uniós nagyköveti ülés lesz, de még nem tudni, hogy oda milyen tervet visznek be, illetve egyáltalán tárgyalnak-e az Orbán Viktor által gazdasági atombombának nevetett szankciós csomagról, vagy esetleg a hétvégére hívnak össze újabb tanácskozást.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.