CímlapsztorikTudomány

Haldokló civilizációkat rejthet két most felfedezett lakható bolygó? Megdöbbentő dolgokat mondott a magyar csillagász

Megtalálhattuk az idegeneket, de már túl késő?

Döbbenetes felfedezés

A TOI-715 kódjelű csillag körül kering az a két bolygó, amelyek közül az egyik alig nagyobb a Földnél. Hamarosan egy földi teleszkópokkal alaposabban is megvizsgálják őket.

A Birminghami Egyetem tudósai által vezetett nemzetközi tudóscsoport egy, a Földnél nagyjából 55 százalékkal nagyobb sugárral rendelkező bolygót fedezett fel egy közeli csillag lakható zónájában.

Hirdetés

A feltételezések szerint lennie kell ott egy másik planétának is, ami ennél kisebb: az a bolygó lehet a TESS űrszonda által eddig talált legkisebb égitest, amit a lakhatósági zónán belül fedeztek fel.

A lakható övezet elnevezés arra utal, hogy a központi csillagtól olyan távolságra helyezkedik el egy bolygó, hogy a felszíni hőmérsékletnek köszönhetően alkalmas arra, hogy folyékony halmazállapotú víz legyen a felszínén.

Haldokló civilizációk otthona?

Több elmélet is felmerült a felfedezéssel kapcsolatban.

Az egyik szerint az sem kizárt, hogyha élet van rajta, talán már olyan túlhaladott állapotban is lehet, ami mondjuk egy haldokló idegen civilizációt jelenthet.

Korábban ebbe nem igazán gondoltak bele a tudósok, de jogos a felvetés.

Semmi nem garantálja ugyanis azt, hogy az emberiség első földönkívüli felfedezése egy virágzó idegen civilizáció nyoma lehet.

Talán épp egy hanyatló világ lesz az, amit felfedezve az emberiség végleg rájön, hogy nincs egyedül a kozmoszban – állítja néhány szakértő.

Kiss László magyar csillagász többször is beszélt a földönkívüli élet lehetőségéről.

Ha már szemlélet, Kiss László szerint azért reménykednek olyan sokan a földönkívüliek létezésében, mert ezzel pótolják az életükből egyre jobban kiveszni látszó hitet.

Hirdetés

Sőt,a csillagász szerint egyáltalán nem biztos, hogy ugyanúgy néznek ki mint mi.

Az is elképzelhető, hogy teljesen más formában léteznek, emiatt élettelennek látjuk őket. Példának azt hozta fel hogy egyes bolygókon akár az is lehet, hogy gondolkodó kövek élhetnek, melyek évente csak pár centit mozdulnak arrébb.

Egy ilyen életformát bármennyire is fejlett, nehezen vagy egyáltalán nem lennénk képesek felfedezni.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.