Érdekes világ

Hatalmas mennyiségű kőolaj a Balaton alatt: megoldhatná az energiaválságot a magyar Texas!

Megvan a magyar Texas?

A kormány kutatófúrásokat is elrendelt.

Mindent megváltoztathat a Balaton alatt talált olajmező?

Hirdetés

Az energiaárak mostani óriási növekedése idején természetesen minden olyan fejlemény nagy érdeklődésre tart számot, amely legalább valamelyest csökkentheti a lakosságra ilyen irányból háruló terheket.

Nemrég kormányinfón jelentették be, hogy minden adott a Makói árokban lévő földgáz kitermeléséhez, amelynek mennyisége akár az 1000 milliárd köbmétert is elérheti.

Mivel azonban legalább 3500 méter mélyen van, nem olyan egyszerű a felszínre hozni, de ennek kitalálását majd a szakemberek talán megoldják.

Ugyanilyen érdekesség, hogy állítólag a Balaton alatt is rengeteg kőolaj található.

És emiatt már a 20. század elején olajfúrótornyokat, víz alatti fúróbarlangokat terveztek a siófoki öbölbe.

Ha mindez igaz lenne, az egy csapásra megoldaná az ország energiagondjait.

„Az előzetes elemzések alapján a MAORT figyelme 1939 szeptemberére már egyértelműen a Balaton alatti lehetséges mező felé fordult.

A tudósok ugyanis azt feltételezték, hogy a tó alatt 1300–2000 méteres mélységben úgynevezett olajelőfordulásnak kell lennie.

Bár elsőre ijesztőnek tűnhet a kutatás egy tó medre alatt, valójában a technológia már ekkor rendelkezésre állt annak kivitelezéséhez”

Hirdetés

– olvasható a Tó-Retró blog összefoglalójában.

Hamarosan kiderült, hogy:

A Siófok-Tihany-Lovas háromszögben már 600–800 méteres mélységben található olaj, ez pedig szinte euforikus hangulatba hozta a közvéleményt.

1940 januárjában megkezdték a kutatófúrásokat, de aztán a munka hirtelen félbeszakadt, és a külföldről érkezett szakemberek a legnagyobb titoktartás mellett távoztak.

Magyarország tehát nem vált olajországgá, és ennek ma sem tudjuk a pontos okát.

Sokak szerint valamiféle összeesküvés lehetett, és valójában eltusolták az egészet és titokban próbálták kinyerni az olajat, talán nem is az ország hanem külföldi tőkések számára.

Ki mit gondol?

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.