Érdekes világ

Indul a Fekete Hattyú hadművelet Magyarországon: figyelmeztet a Honvédség!

Itt vannak a részletek, minden amit tudni kell róla! FONTOS!

A Honvédség kiadta a tájékoztatást

A Black Swan nemzetközi különleges műveleti gyakorlatot idén április 25. és május 13. között rendezik meg Magyarországon.

A gyakorlat miatt országszerte megnövekedett katonai járműforgalomra kell számítani

Hirdetés

– adta hírül az Országos Sajtószolgálat a Honvédelmi Minisztérium közleményét.

„A Magyar Honvédség kéri a lakosságot, hogy a közlekedési szabályok betartásával és kellő óvatossággal közelítsék meg a katonai menetoszlopokat, ezzel is segítve azok biztonságos és folyamatos haladását.

A menetoszlopok elején és végén figyelmeztető jelzést használó járművek közlekednek majd.

A Magyar Honvédség a vonatkozó jogszabályokat betartva törekszik arra, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarja az állampolgárok nyugalmát”

– olvasható a közleményben, amelynek végén a tárca a lakosság megértését és türelmét kéri.

Van köze a háborúhoz?

Sokakban merült fel a hír hallatán, hogy vajon van-e az időzítésnek köze a jelenleg Ukrajnában zajló háborúhoz.

A hadgyakorlat célja: előmozdítani a Magyarországon megalakult Különleges Műveleti Komponens Parancsnokság munkájának megszervezését, begyakorlását, hogy elérhessék a Kezdeti Műveleti Képességet (IOC), azaz, hogy a gépezet, a parancsnokság alap fordulatszámon képes legyen működni.

2021-ben is ebben az időszakban vezényelték le a Fekete hattyú hadgyakorlatot.

A gyakorlaton részvevő szomszédaink, Ausztria, Horvátország Szlovénia és Szlovákia mellett német és amerikai katonák, kiképzők is részt vesznek a gyakorlatokban, amelyek vízi és szárazföldi elemekből állnak.

Hirdetés

Mégis, ennek az egésznek MOST különleges jelentősége van.

Nem ok nélkül való, hogy az Egyesült Államok, az Ukrajnának 2014 óta nyújtott, több mint kétmilliárd dollár (több mint hatszázmilliárd forint) értékű katonai támogatásában kiemelt szerep hárul az ukrán különleges erők képzésének, nem mellékesen az ezen erők kötelékében szolgáló mesterlövészeknek.

2017 decemberében, amikor Donald Trump jóváhagyta, hogy amerikai halálos fegyvereket szállítsanak az ukránoknak, az első, több, mint 40 millió dolláros fegyverszállítmány Barrett M107A1 .50 kaliberű, a mesterlövészek által is használt rombolópuskákból állt.

Kezdeti Műveleti Képesség – szó szerint ez az Initial Operating/Operational Capability (IOC) főleg a katonai szaknyelvben használatos betűszava.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.