Érdekes világ

Joe Bidennek rémálmai vannak arról, hogy az orosz-ukrán háborúnak hirtelen vége lesz?

Felült a terepasztal, amin eddig az elit játszott…? Nagyon tanulságos írás, hogy tisztán láss és hallj a háború zajában!

A vagy a háború nettó nyertesei és ráfizetői: mind egy bábszínházban veszünk részt, az első és második világháború után egy újabb vérzuhatagra éhes az elit?

Nagyon sokszor felmerül, hogy Kelet vagy Nyugat? Putyin, vagy Biden? EU, vagy nem EU.

Hirdetés

Előre leszögezem, hogy a háborús bűnöket elítélem, és az amit Putyin csinál, nyugati ésszel és felfogással nézve egy szükségtelen és értelmetlen erőszak.

Ugyanakkor mindaz ami körülöttünk zajlik, a szankciók, Európa energiaválsága, az európaiság megroppantása mind ugyanarról a tőről fakadnak.

Európa gyengítése ugyanis ugyanúgy érdeke Putyinnak, akárcsak Bidennek.

Kína pedig a távolból figyel, és csak látszólag tétlen.

A helyzet az, hogy a szuperhatalmak játszmájába rondított bele Európa. Ezt pedig senki sem akarta, hiszen ezzel a saját jogán alakulna ki egy új, európai pólus a glóbuszon, vagyis a Föld nevű tortát ismét kisebb szeletekre kellene osztani.

Felült a terepasztal, amin eddig az elit játszott, és megszólalt, a szűk asztaltársaság, a nagyhatalmak vezetői pedig riadalmukban megpróbálják “agyonütni”?

Hiszen akárhogy nézzük, Kelet és Nyugat ütköző zónája voltunk mindig is, mint kontinens.

Egy terepasztal.

Eddig nem voltak saját gondolatai Európának.

Hirdetés

Lényegében nem is volt olyan, hogy Európai Unió, mert teljes mértékben mindig Washington mögött álltunk, lásd például a NATO szervezete erre ékes példa.

Amerikának az az érdeke, hogy Európa ne tudja saját jogán megvédeni a gazdaságát és katonailag se legyen képes megvédeni a határait.

Nem állítom, hogy így van, de az mindenesetre nagyon érdekes egybeesés, hogy az utóbbi években Európa kezdte “megtalálni” a hangját a szuperhatalmak zajában, egy olyan kakofóniába kezdett el beleszólni, ami talán a nagyoknak nem tetszett.

Lásd multinacionális, főleg amerikai eredetű vállalatok megadóztatása, vagy Zuckerberg Facebook birodalmának megszorongatása a felhasználók adatvédelme és jogai szempontjából.

Tehát oda luykadunk ki, hogy egy öntudatra ébredő, ne adj Isten hatalommal rendelkező, akár ütni is képes Európa senkinek sem állt érdekében sem Keleten, sem Nyugaton.

És most látjuk, hogy mi zajlik: a háború elhúzása. Mindkét fél részéről. Ukrajna egy virtuális terepe Amerika és Oroszország összecsapásának, de ennek a háborúnak a legnagyobb vesztese egyértelműen az Európai Unió, vagy ha úgy tetszik a kontinens maga lesz.

A texasi olajiparnak és a palagáz kitermelőknek az az érdeke, hogy ez a háború örökké tartson, hogy Európa nyugati kitettsége jelentősen nőjön.

Ez ugyanis erősen növelné az olajárakat.

2013 óta minden texasi olaj és gáztermelő és exportőr azért dörzsöli a tenyerét, hogy idővel majd a Gazprom helyére léphetnek.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy Olaf Scholz 100 milliárd eurós fegyvervásárlást jelentett be Németországban. Természetesen az Amerikai Egyesült Államoktól szerzik be ezeket a fegyvereket.

Putyin oroszországa bár elesett az európai energiabevételektől, a többi keleti országgal pótolhatja a megroppant gazdaság erőforrásait, erősítve egy nagy Keleti blokk létrejöttét.

Az egyetlen rémálma mindkét vezetőnek az, hogy az ukrán háborúnak hirtelen vége szakad.

Vagyis ez a háború minél tovább elhúzódik, annál gazdagabb lesz a fegyver és az olaj, valamint a gázlobbi és az ehhez csatolt iparágak.

És annál jobban meggyengül Európa, amire kimondva, kimondatlanul, de egyfajta terepasztalként és gyarmatként tekintettek mindkét oldalról…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.