Érdekes világ

Jön a vasárnapi boltzár az energiaválság miatt indokolt – állítják

A megnövekedett energiaárak miatt ismét terítékre került a vasárnapi boltzár.

Az ügyről nyilatkozó szakszervezeti vezető szerint a munkavállalók mellett a munkáltatók is jól járnának a döntéssel, hiszen ilyen rezsiárak mellett nekik is számít, hogy hetente fél nappal többet kell-e fűteni vagy akár csak világítani.

Az elszabadult áram- és gázárak miatt ma már a teljes vasárnapi boltzár is indokolt lenne, de maradunk az eredeti célkitűzésnél, hogy a hét hetedik napján délben húzzák le a rolót az áruházak

Hirdetés

– nyilatkozta a Világgazdaságnak Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke.

Mivel ők egy érdekképviseleti szervezet, ezért számukra az a legfontosabb, hogy a munkavállalóknak mi a legjobb, de figyelembe kell venni a rezsiválságot is, főleg az őszi-téli időszakban

– tette hozzá.

Főként arra kell tekintettel lenni, hogy mekkora költségcsökkentő lehetőséggel bír heti fél nap egy kereskedelmi vállalkozásnak.

Emellett pedig továbbra is a kereskedelmi szektorra jellemző leginkább a munkaerőhiány, ezért a vasárnap déli boltzár a munkaszervezésre, a hétvégi műszakok beosztására és az azok után járó pótlékok kifizetésére is hatással lehet.

Minél nagyobb az ügy támogatottsága, annál hamarabb kerülhet a döntéshozók elé a vasárnapi boltzár – vélekedett a szóvivő.

Ha év végéig sikerülne véghez vinni, január 1-jével életbe tudnák léptetni az új rendszert.

Egyes üzletek ugyanakkor nyilvánvalóan kevésbé érdekeltek a részleges vasárnapi boltzár bevezetésében, mert „a műszaki cikkek értékesítésének aligha a vasárnap délután a csúcsidőszaka, ellenben például a barkácsáruházaknál rendszerint erős a hétvégi forgalom”

– tette hozzá Karsai Zoltán.

Hirdetés
Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.