CímlapsztorikÉrdekes világ

Jön a világvége? Még idén felcserélődhetnek a Nap mágneses pólusai – figyelmeztetnek a tudósok

Megpecsételődhet a civilizációnk sorsa?

Naprendszerünk csillaga, a Nap, epikus átalakuláson megy keresztül. Mágneses pólusai felcserélődnek, ami körülbelül 11 évente történik meg. Utoljára 2013-ban fordult elő, és most várhatóan idén április és augusztus között kerül rá sor.

Bár a Nap mágneses pólusainak felcserélődése apokaliptikusnak tűnhet, ez egy természetes ciklikusság. De miért fordulnak meg a Nap mágneses pólusai?

Hirdetés

Számos csillag és bolygó, mint például a Föld és a Nap, mágneses mezővel rendelkezik. Ezek a mágneses mezők nem stabilak, de ciklikusak és folyamatosan változnak a napciklusok csúcsától függően.

A Nap egy forró és ionizált gázokból álló hatalmas gömb, amely folyamatosan áramlik a magjában, ami szintén elektromos áramot generál a belsejében.

A mágneses mezők ezeknek a nagy áramlású elektromos áramoknak a melléktermékei, a NASA szerint.

A tudósok ezt a folyamatot “dinamónak” nevezik

A NASA kifejtette, hogy a dinamó “újjászervezi magát” minden, nagyjából egy évtizedes napciklus csúcsán.

“A Nap poláris mágneses mezeje gyengül, nullára csökken, majd ismét megjelenik ellentétes polaritással. Ez a napciklus rendszeres része,”

-mondta Phil Scherrer, a Stanford napfizikusa, miközben ismertette a folyamatot.

A Nap mágneses pólusai 11 évente folyamatosan változnak, míg a Föld mágneses pólusainak megfordulása véletlenszerű, előfordulásuk nyilvánvaló periodicitása nélkül. 10 ezer évtől 50 millió évig terjed ez a ciklikusság, vagy még hosszabb ideig. Az utolsó fordulat körülbelül 780 000
évvel ezelőtt történt.

De a legjobb az egészben az, hogy alacsonyabb szélességi körökön is láthatóvá válnak a sarki fények. Az északi fény általában a 60. és 75. szélességi fok között helyezkedik el, de a legutóbbi, 2013-as mágneses pólusváltás során intenzív sarki fényt regisztráltak az 50. fok alatt.

Hirdetés

A kutatók ezeket a sarki fényeket szemtanúk beszámolóin keresztül “vérvörösnek vagy mély bíborvörösnek” írták le, amelyek olyan fényesek voltak, hogy “újságot lehetett olvasni”.

A Nap mágneses pólusainak megfordulása intenzív napviharokat fog okozni, amelyek “megnyithatják a Föld mágneses mezejét, és sokkal több
energiát és tömeget engedhetnek át, és amikor ez megtörténik, mindenféle becsapódást láthatunk majd,”

– mondta Boulder Delores Knipp, a Coloradói Egyetem mérnökprofesszora.

Ez hatással lesz az űridőjárásra, ami kihívást jelenthet az űrhajósok számára, és megszakíthatja a Föld áramellátását is, ami nagyon veszélyes lehet a műholdas rendszerekre.

A Nemzeti Napobszervatórium azonban arról számolt be, hogy nincs ok pánikra, és a Nap következetes pólusváltásai bizonyítják, hogy csillagunk úgy működik, ahogy azt a tudósok megjósolták.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.