Érdekes világ

Jön Oroszország összeomlása, Putyin az életéért küzd

Az elégedetlen oroszok tömegével vonulhatnak fegyverrel az utcára. Putyinnak befellegzett?

Putyin teljes kudarcot vallott és már megindult a visszaszámlálás – állítják.

Valójában a külföldön kudarcot vallott háború és az otthoni törékeny, feszült rendszer kombinációja napról napra növeli valamiféle összeomlás valószínűségét.

Hirdetés

Függetlenül attól, hogy ez jó vagy rossz lesz-e a Nyugat számára, a politikai döntéshozóknak fel kell készülniük erre az eredményre

− számolt be róla a Foreign Policyn megjelent elemzésében Alexander J. Motyl, a Rutgers Egyetem politikatudományi tanszékének egyetemi tanára.

Különböző forgatókönyvek léteznek arra, mi történhet Oroszországban, miután az ukrajnai vereség még egyértelműbbé válik.

A legvalószínűbb Vlagyimir Putyin orosz elnök távozása hivatalából, amelyet ördögi hatalmi harc követhet a háborús erőfeszítéseket folytatni és a meglévő politikai hierarchiát lerombolni akaró szélsőjobboldali nacionalisták, a rendszerben érdekelt tekintélyelvű konzervatívok, valamint a háború befejezése és az Oroszország megreformálása mellett elkötelezett, újjáéledő féldemokrata mozgalom között

-számolt be róla az Index is.

Az elemzés szerint még nem tudni, hogy egy ilyen küzdelemben ki győz, de azt bátran megjósolható,

HOGY A HATALMI HARC GYENGÍTI A RENDSZERT, ÉS ELVONJA OROSZORSZÁG FIGYELMÉT ARRÓL, AMI A HÁBORÚS ERŐFESZÍTÉSEIBŐL MEGMARADT.

A meggyengült rezsim pedig a rosszul működő gazdasággal együtt arra ösztönzi az elégedetlen oroszokat, hogy az utcára vonuljanak, talán még fegyverrel is, és az Orosz Föderációt alkotó nem orosz politikai egységek közül néhányat arra ösztönöz, hogy a nagyobb önrendelkezés mellett döntsenek.

Gondoljunk csak a Szovjetunió felbomlására, amelyet nagyon kevés orosz akart, sőt nagyon kevesen is tudták elképzelni, amikor Mihail Gorbacsov 1985-ben átvette a hatalmat a Szovjet Kommunista Párt vezetőjeként.

Hirdetés

Ha a mai Oroszország az összeomlás felé halad, annak vajmi kevés köze lesz az orosz elit akaratához vagy a nyugati politikához. Itt nagyobb strukturális erők működnek.

Putyin Oroszországa egy sor egymást erősítő feszültségtől szenved, amelyek olyan államot eredményeztek, amely sokkal törékenyebb, mint azt a nyilatkozatai sugallják.

A mai viszonyok között elég lehet egy kiváltó ok, hogy a rendszert az összeomlás felé lökje.

Az Ukrajnával folytatott sikertelen háború, amely feltárta Putyinnak és államának gyengeségét, könnyen lehet, az a szikra lesz, amely meggyújtja Oroszország intézményeinek megrogyott gerendáit.

Ez nem jelenti azt, hogy a Nyugatnak hátradőlve kellene néznie Oroszország hanyatlását. Feltétlenül fel kell készülni egy esetleges szétesésre. Laruelle és Kissinger valószínűtlen, legrosszabb esetre vonatkozó forgatókönyvei alapján a politikai döntéshozóknak a legjobbat kell remélniük, a legrosszabbra kell számítaniuk, nyugodtnak kell maradniuk, és fel kell készülniük az eshetőségekre.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.