Címlapsztorik

Katasztrofális robbantás történt Ukrajnában, megkezdődött az evakuáció

A robbantás következtében több tucat települést önthet el az árvíz néhány órán belül. Zelenszkij rendkívüli ülést hívott össze.

Az sincs kizárva, hogy a háború előtt több százezer lakossal rendelkező Herszon városát is elönti az árvíz.

Másrészt viszont a Krím-félsziget, a zaporizzsjai atomerőmű vízellátását is veszélyezteti.

Hirdetés

Az orosz hadsereg felrobbantotta a Nova Kakhovka nevű gátat a Dnyeperen, Herszon közelében, közölte az ukrán hadsereg kedd reggel.

Olekszandr Prokudin, a Herszoni terület kormányzója Telegramra feltöltött üzenetében azt mondta, az evakuációk megkezdődtek az árvíz által leginkább veszélyeztetett területekről, melyeken a víz öt órán belül kritikus szintre emelkedik.

A Nova Khakova gát kritikus fontosságú. A 30 méter magas, 3,3 kilométer széles építmény a Dnyeper folyón vizét szabályozza.

Innen veszik a zaporizzsjai atomerőmű hűtővizét, innen származik a víz Ukrajna déli termőföldjeinek öntözéséhez.

A Kakhovka vízerőművet is ez hajtja, így a gát megrongálódása tovább feszítheti az amúgy is kritikus ukrán energiahelyzetet.

Az ukrán rendőrök a közösségi médiában közzétettek egy felhívást, amelyben felsoroltak 9 olyan, a Dnyeper jobb partján lévő települést, amelyet elönthet a víz. Hozzátették azt is, hogy Herszon városának egy része, a Korabel sziget is víz alá kerülhet.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség katasztrófavédelmi források alapján azt írta, hogy mintegy 80 települést önthet el a víz. Azt, hogy pontosan mely települések érintettek, egyelőre nem sorolták fel.

A The Guardian szerint a gátat – normál esetben – felügyelő ukrán vállalat, az Ukrhydroenergo már május 25-én is szóvá tette, hogy az oroszok nem megfelelően kezelik a gátat, és hogy emiatt a Zaporizzsjai területen már akkor is elöntött pár települést a víz.

Sőt, május elején még egy orosz tisztviselő is figyelmeztetett arra, hogy túl magas a vízszint, és ez veszélyeztetheti az atomerőművet.

Hirdetés

Zelenszkij rendkívüli ülést hívott össze

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a robbantás miatt rendkívüli ülést hívott össze az ukrán Nemzetbiztonsági Tanács számára.

Erről Olekszij Danyilov, a tanács főtitkára számolt be a Twitteren, de további részleteket egyelőre nem osztott meg.

Zelenszkij hivatalának vezetője, Andrij Jermak „ökocídiumnak” nevezte azt, ami történt.

Az ukránok már akkor is ugyanezzel vádolták meg az oroszokat, amikor a vízszint nagyon alacsony szintre csökkent a kahovkai gátnál.

Jermak azt is hozzátette, hogy a robbantás a zaporizzsjai atomerőműre is veszélyt jelenthet.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!