CímlapsztorikÉrdekes világ

Kétféle ár lesz a kutakon: megjelentek a benzinárstop új szabályai: FONTOS részletek!

Erről mindenkinek tudnia kell! Kijöttek a csütörtök éjjel hozott szabályok!

A kútoszlop környezetében magyarul és angolul is ki kell rakni tájékoztatást.

Csütörtök éjjel, nem sokkal éjfél előtt megjelent a Magyar Közlönyben, hogy milyen szabályokat kell majd betartani a benzinkutaknál alkalmazott hatósági áraknál.

Hirdetés

Ismert: péntektől csak a magyar rendszámú autók tankolhatnak kedvezményesen. Ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a csütörtöki Kormányinfón.

A Magyar Közlöny friss számában megjelent részletszabályok egyebek mellett a következőket írják elő:
a kutasoknak egyfelől az útról is jól láthatóan kell kommunikálniuk a hatósági, maximum 480 forintos üzemanyagárat. Ez utóbbit nagy méretű számokkal kell feltüntetni.
Ezzel szemben a kútoszlop kijelzőjén, tehát ott, ahol a tankolást végezzük, nem ez fog megjelenni, hanem a piaci ár.
A rendelet arra is kitér, hogy a kút üzemeltetőjének tájékoztatást kell kihelyeznie „a kútoszlop környezetében, az üzemanyagtöltő állomást kiszolgáló kereskedelmi egység bejáratánál, valamint a pénztárnál”. A tájékoztatást angol és magyar nyelven kell kiírni, és el kell magyarázni benne a kétféle árazás okát.
Ha a benzinkutas nem tudja eldönteni, hogy a megtankolni kívánt autó valóban magyar illetékességű, akkor a rendelet szerint kezdeményezheti „a gépjármű honosságának okirattal történő hitelt érdemlő igazolását”. Ha ezt valaki nem tudja igazolni, az a piaci árat fogja fizetni.
A rendelet azt is kimondja, hogy ha valaki nem tud hatósági áras terméket értékesíteni, akkor annak nem kell kitalálnia, hogy valóban magyar vevővel van-e dolga.
Nem tudni ugyanakkor, hogy mi lesz például a kismotorokkal és robogókkal, amiknek nincs rendszámuk, és hogy esetükben mi alapján dönt majd a kútkezelő.

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetsége elnöke a hvg.hu-nak nyilatkozva úgy értékelte a szabályt, hogy az megoldhatatlan és kivitelezhetetlen. Szerinte tankolás után már nincs sok értelme ellenőrizni a forgalmit, az egy kútfejre számolt kétfajta ár pedig fogyasztóvédelmi aggályokat vet fel.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.