CímlapsztorikÉrdekes világ

Kínából újabb fertőzés terjed: pánikban a világ, a befektetők már “pakolnak”…

Újabb veszedelem szabadulhat rá a világra…?

Újabb kínai fertőzés dönti be az épp újjáépülni és talpra állni készülő világot?

A baj rendkívüli, ebbe az egész világ beleremeghet…

Hirdetés

Az összes ázsiai tőzsdén komolyabb eladási hullám bontakozott ki hétfőn és ez az európai piacokra is átterjedt, az ok a szakértők véleménye szerint egyértelműen az Evergrande kínai ingatlanfejlesztő óriás közelgő csődje, valamint az attól való félelem volt, hogy annak negatív hatásai átterjedhetnek a teljes ingatlanszektorra és a kínai gazdaságra is.

A kínai és hongkongi ingatlancégek voltak az eladási hullám epicentrumában, ezek árfolyama ötéves mélypontra zuhant – tudósított az Financial Times.

Európára is átragadt a rossz hangulat, a Stoxx 600-as részvényindex délelőtt 1,6 százalékkal csökkent és az amerikai határidők is érezhető mínuszokban jártak.

A félelem indexként is ismert VIX index az Egyesült Államokban 24,5-re emelkedett, ilyen magas szinten május eleje óta nem járt a mutató.

Egyelőre korai még igazi fertőzésről beszélni, azonban ez egy újabb rossz hír Kínából, s ez tovább rontja a hangulatot – mondta a lapnak a JPMorgan egyik szakértője.

A kínai ingatlanszektorból és a kínai gazdaságból érkező rossz hírek miatt nagyot ütöttek a vasérc árán is, miután a kormány bejelentette, hogy csökkentik az acéltermelést.

A vasérc ára a múlt héten 20 százalékkal zuhant.

Mindezek igen aggasztó előjelek, ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a világpiaci folyamatok idővel még korrigálhatják magukat.

Ha azonban a jelen folyamatok folytatódnak, akkor egy meglehetősen sötét pénzügyi korszak köszönthet az emberiségre.

Hirdetés
Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Ha tetszett, kövesd partnerünk tartalmait is!

Iratkozz fel a csatornára.

Ezzel egyúttal támogatod oldalunkat is.