Tudomány

Kísérteteket és egy furcsa földönkívüli világot észleltek a Neptunuszon – Döbbenetes bejelentést tett a NASA

Döbbenetes, egyesek már szenzációról beszélnek.

Igazi kísértetek bukkantak fel a Neptunusz légkörében és első ízben sikerült a tudósoknak ezáltal egy mélyebb, furcsa, földönkívüli világot megfigyelniük.

A szakértők a Hubble űrteleszkóp 1994-ben készített első képeitől indulva az elmúlt harminc év megfigyeléseit elemezve megállapították, hogy a bolygó légkörében megfigyelhető elnyúlt felhősávok 2019-től elhalványodtak, majd teljesen eltűntek.

Hirdetés

Meglepő volt, hogy milyen gyorsan eltűntek a Neptunusz felhői. Lényegében a felhők száma hónapról hónapra bezuhant

– magyarázta Imke de Pater, a Kaliforniai Egyetem és a Berkeley professor emeritusa.

A jelenség lázban tartotta az azt felefdező tudósokat, sokáig nem is találtak egyértelmű magyarázatokat.

A tudósok úgy vélik, hogy a Nap ciklikus változása okozhatja a jelenséget, ami azért lenne meglepő, mert a Neptunusz 4,5 milliárd kilométerre van a központi csillagtól, vagyis harmincszor olyan messze, mint a Föld. T

ávoli bolygó lévén a Neptunuszról kevesebb ismerettel rendelkezünk, annyit viszont már eddig is tudtunk, hogy összetett és dinamikus légköri folyamatok zajlanak rajta.

Itt fordulnak elő például a Naprendszer legerősebb, óránként 2000 kilométer sebességű szelei.

A Neptunusz esetében összefüggés mutatkozott a napciklus és a felhők száma között.

A naptevékenység mágneses pólusok megfordulásával járó csúcsát követően figyelték meg a leglátványosabb felhőtakarót a Neptunusz hidrogénből, héliumból és metánból álló légkörében, a felhők ezt követően fokozatosan elhalványodtak.

Ez azt jelenti, hogy a Napból érkező erős ultraviola sugárzás elnyelődik, és kémiai reakciót hoz létre.

Hirdetés

A Neptunusz ekkor tűnik a legfényesebbnek a felhőkről visszaverődő fény miatt – a fény változását már régebben is megfigyelték, de nem tudták, mi okozza.

A kutatás ideje két és fél napciklust érintett.

A Neptunusz fénye 2002-ben megnőtt, 2007-ben elhalványult, 2015-ben ismét erősebb lett a fény, 2020-ra ismét sötét lett, és eltűntek a felhők.

Erandi Chavez, a Harvard-Smithsonian hallgatója rámutatott, hogy a felhők az azóta eltelt négy évben sem nyerték vissza régi formájukat.

A kutatók a hawaii Keck obszervatóriumból figyelték a Neptunuszt, körülbelül akkor, amikor a James Webb legfrissebb képei készültek – ezeken már láthatóak voltak a sarkok körül az első visszatérő felhők.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!