CímlapsztorikÉrdekes világ

Kiszivárgott a terv: így indulnának meg a csapatok a NATO-tag balti országok ellen

Jön a végső csapásmérés a NATO és a tagországok ellen: a harmadik világháború kirobbantására tett fel az elmeháborodott Putyin mindent?

Az orosz állami tévében nyugállományú főtiszt elemezte, hogyan mérnének csapást a NATO-tag balti-államokra. Már persze, ha komoly lenne a fenyegetés, és ha a NATO… – sorolták.

A balti országok, Lettország, Litvánia és Észtország régi félelme, hogy stratégiai okokból és persze, az orosz (vagy éppenséggel szovjet) birodalom régi fényének visszaállítása érdekében Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna után ezeket az amúgy NATO-tag államokat veheti célba; és az orosz állami tévé, a Rosszija 1 adása rá is erősített ezekre a félelmekre

Hirdetés

– írja a The Daily Mail.

A tévé élő műsorában nem sokkal korábban ugyanis azt taglalták, hogyan rohanná le az orosz hadsereg a három balti országot, illetve a semleges Svédország egy részét az orosz geopolitikai érdekek miatt.

A műsorban Igor Korocsenkó nyugállományú ezredes ismertette a terveket (amelyek nyilván nem hivatalos orosz katonai tervek, de leírják azt, mit gondolnak az orosz katonai szakértők a lehetőségről).

Ezek szerint az alábbiak történnének, ha megindulnának az orosz csapatok a NATO-tagországok felé:

Elsőnek a svéd fennhatóság alatti Götland szigetét támadnák, ide érkeznének az orosz légi egységek

A szigetre légvédelmi és hadihajók elleni rakétaütegeket telepítenének
400 kilométeres átmérőjű körben lezárnák a légteret és a tengeri utakat a Balti-tengeren

Az orosz egységek Kalinyingrádból nyomulnának előre Fehéroroszország felé, megnyitva és kiszélesítve az úgynevezett Suwalki-folyosót (erre azért lenne szükség, hogy elvágják a NATO szárazföldi utánpótlási vonalait a Lengyelország és Litvánia között)

Ezt követően orosz területről indulna meg az invázió a balti országok felé.

Hogy egy hasonló akció milyen következményekkel járna, belegondolni is rossz: ez az Észak-Atlanti Szerződés ötös cikkelye szerint a NATO-országok automatikus hadbalépését vonná maga után.

Hirdetés

A balti országok területén jelenleg is állomásoznak NATO-erők – elsősorban britek, kanadaiak –, de a napokban Lengyelországba is érkezett légvédelmi hadifelszerelés és további NATO-egységek.

Az orosz tévé adásában – amely egyébként a múlt év végén készült, de Anton Gerasenko ukrán belügyminisztériumi tanácsadó most újra felhívta rá a figyelmet – említett Svédország mindeddig semleges volt, illetve nem tartozik a NATO kötelékébe, de az orosz fenyegetés miatt szóba került a jelentkezése a nyugati katonai szövetségbe.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.