Címlapsztorik

Korlátozzák a B kategóriás jogosítvány felhasználhatóságát: erről mindenkinek tudnia kell!

Sokakat fájdalmasan érinthet az új változtatás!

Május 21-étől nem lesz elég a 3,5 tonna alatti, eddig B kategóriás jogosítvánnyal vezethető, árufuvarozásra használt kisteherautókhoz a hagyományos jogosítvány.

Egy uniós irányelv alapján ugyanis Magyarországon is kötelező lesz a díj ellenében végzett árufuvarozáshoz a szakhatósági engedély.

Hirdetés

MINDEZ AZOKRA A 2,5 TONNA ÖSSZTÖMEGET MEGHALADÓ KISTEHERAUTÓSOKRA VONATKOZIK, AKIK DÍJ ELLENÉBEN ÁRUT FUVAROZNAK, AZAZ AZ EDDIGI 3,5-ÖS HATÁRT LEJJEBB VITTÉK.

Az utdij.hu tájékoztatása szerint a kötelezettség továbbra sem vonatkozik a saját árujukat szállító vállalkozásokra, csak azokra a piaci szereplőkre, akik fuvardíj ellenében közlekedési szolgáltatóként vannak jelen.

Az engedély kiváltásának feltételei:

Csak az kaphat engedélyt, akinek nem volt korábban a tisztességes piaci magatartást kedvezőtlenül érintő előélete.
Vagyoni biztosíték szükséges.

A 2,5 tonna össztömeget meghaladó fuvareszközöket üzemben tartó vállalkozásoknak, ahogy már a nehézteherautósoknál eddig is kötelező volt, május 21-től szakmai irányítót kell foglalkoztatni.

A jármű jobb első ajtaján, kívül – teherautónál az oldalfalon – jól látható méretben szükséges feltüntetni az üzembentartó nevét és telephelyét, vagy a közlekedési hatóság által erre a célra rendszeresített jelet és azonosítási számot.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!