Egyéb

Kötelező teheti a munkaadó a covid elleni oltást a munkavégzéshez?

Több körben is felröppent a hír, mely óriási felbolydulást okozott. A 24.hu utána járt a jogi “zűrzavarnak”…

A koronavírus kirobbanása és az oltások megjelenése óta szóbeszéd tárgya volt az, hogy mi lesz akkor, amikor tömegek számára lesz elérhető a vakcina.

A kérdést azért vetette fel az utca embere, mert elméletben felvetődött, hogy a munkaadó akár kötelezheti is a dolgozóját arra, hogy beoltassa magát.

Hirdetés

Azt pedig már a kormány is pedzegette, hogy egy esetleges oltás igazolvány kapcsán az igazolvánnyal rendelkezők elmehetnének bizonyos helyekre, tömegrendezvényekre, vagy kint maradhatnának az utcán este 8 után is.

Ezek után a Magyar Orvosi Kamara titkára tett egy olyan nagy port kavaró kijelentést, miszerint “belefér” az is, hogy kötelezővé tegyék a vakcinát mindenki számára.

Most azonban a jog oldaláról tettek tisztába dolgokat a 24.hu-nak nyilatkozó szakemberek.

Dr. Óváry-Papp Nóra és dr. Simkovicz Benjámin azt mondják, hogy a elenlegi jogszabályi környezet nem teszi lehetővé a munkáltatók számára, hogy kötelezővé tegyék dolgozóiknak a koronavírus elleni védőoltást.

A vakcina beadatása jelenleg nem kötelező hazánkban, így a munkáltató sem teheti azzá, még feladatkörhöz kötötten sem.

A munkaadónak ugyanakkor jogszabályi kötelessége fenntartani az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkakörnyezetet, mindezt azonban a rendelkezésére álló eszközökkel, jogszerű korlátok között kell megtennie.

A vakcina beadatása nem lehet egy mindenkire előírt kötelezettség, hiszen lehetnek olyan dolgozók is, akik személyes helyzetükből fakadóan nem kaphatják meg az oltást, így például a várandós nők, vagy akik allergiásak a védőoltás bizonyos összetevőire, illetve akik korábban már átestek a víruson, de még nem telt el a meghatározott idő ahhoz, hogy megkaphassák a vakcinát.

Nehéz objektív kritériumok alapján eldönteni, hogy ki lenne az, aki jogszerűen tagadhatja meg az oltást és ki az, aki nem.

Ez pedig nagy port kavarhat, heves és jogos társadalmi indulatokat.

Hirdetés

Forrás: 24.hu

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.