Tudomány

Közeledik? 5,2-es erősségű földrengés rázta meg Romániát: ébredezik a Tűzgyűrű?

Már Romániában is földrengés pusztított… Mi történik a világgal? Tényleg ébredezik a Tűzgyűrű?

A Google szerint Magyarországon is lehetett érezni a földrengést. Ki az aki érezte?

Romániában földrengés volt, nem is kicsi

Az román Országos Földfizikai Intézet jelentette, hogy:

Hirdetés

Helyi idő szerint hétfőn délután négy óra 58 perckor egy Richter-skála szerint 5,2-es erősségű földrengés rázta meg Romániát.

A Blikk és az Index beszámolója szerint amozgást még Kolozsváron is érezni lehetett, ahol az eseményről beszámoló Transtelex szerkesztősége is található:

„észleltük, bár a földrengés epicentruma 179 kilométerre volt a várostól”

– írják.

A földrengést 17 óra 21 perckor egy 3,0 erősségű utórengés követte.

A katasztrófavédelmi főigazgatóság tájékoztatása szerint 17 óra 15 percig nem érkezett érkezett hívás a 112-es segélyhívón keresztül.

Egyelőre nem tudni túl sokat.

A Google szerint Magyarországon is lehetett érezni a földrengést.

Közeledik? Valami zajlik a világban a földkéreg alatt?

Egy héttel ezelőtt érkezett a szörnyű hír, miszerint Törökországban és Szíriában hatalmas földrengés volt, ami felbecsülhetetlen anyagi kárral és rengeteg áldozatokkal járt.

Hirdetés

A mai adatok szerint a földrengés halálos áldozatainak száma Törökországban elérte a 29 695-öt, míg Szíriában 3775 halottról tudni.

Tegnap pedig Grúziában mértek földmozgásokat: február 12-én helyi idő szerint 12.07-kor 4,4-es erősségű földrengés történt, majd ugyanebben a térségben egy 3,6-es erősségű.

Egy nagy, 6 feletti erősségű rengés már katasztrofális hatással járna Budapesten és számos épület könnyen lehet, hogy összeomlana.

Éledezik a Tűzgyűrű?

Létezik egy elmélet, mely ugyan tudományosan vitatott, de nem zárták ki a tudósok sem teljesen az elképzelést.

Eszerint a mostani rengéseket okozhatja akár az is, hogy éledezik az úgynevezett Tűzgyűrű, melyhez a vulkáni aktivitás és a földrengések közel 90%-a köthető.

A Tűzgyűrű az angol Ring of Fire tükörfordítása, népszerű neve annak a Csendes-óceán partjain végigfutó széles, sávszerű földrajzi régiónak, amely mentén különösen sok, működő és szunnyadó vulkán helyezkedik el, és kiemelten sok, különböző fészekmélységű földrengés pattan ki.

Az Index 2 napja közölte, hoghy szintán egy erős, 6-os renghés volt a Tűzygűrű mentén Indonézia középső részén.

A földrengés helyi idő szerint valamivel délután négy óra előtt történt, középpontja a Talaud-szigettől, Melonguane térségétől 37 kilométerre délnyugatra, a tengerfenék alatt 11 kilométerre volt a hivatal szerint.

A 2004-ben Szumátra szigeténél bekövetkezett, 9,1-es erősségű rengés és a nyomában keletkezett szökőár 14 országot érintett, és 226 ezer halálos áldozattal járt.

Nos, egyes vélemények szering ezen rengések között akár kapcsolat is lehet és azt mutathatják, hogy a Tűzgyűrű újra aktívabb szakaszába lépett…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.