CímlapsztorikÉrdekes világ

Legyőzte orosz ellenfelét az ukrán vívó, de a végén nem fogott vele kezet, és kizárták

Döbbenetes eset miatt forrong a fél világ. Mindenki megosztott a témában. Szerintetek itt kinek volt igaza?

Hosszú időre megakasztotta a női kardozók egyéni versenyét a milánói olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon az Olga Harlan-Anna Szmirnova ukrán-orosz párharc.

Az egyéniben négyszeres világbajnok Olga Harlan kiemeltként a főtáblán kezdett, ahova a selejtezőből érkezett az orosz Anna Szmirnova.

Hirdetés

Éppen Harlan nyilatkozta két és fél hete, hogy azokban a számokban nem indulnak, ahol oroszok vagy fehéroroszok neveznek.

A szakág egyik legjobbja ugyanakkor bennmaradt a mezőnyben, nem lépett vissza, abban bízva, hogy nem kerül orosz vívó a főtáblára. Szmirnova azonban bejutott a 64 közé, ráadásul össze is került a két vívó.

Harlan ott volt a páston csütörtökön, és jelentős ukrán szurkolótábor előtt 15-7-re megverte ellenfelét.

Az asszó végén azonban nem fogott kezet, ami pedig kötelező, ennek elmaradása fekete lappal, azaz kizárással jár.Kardját előretartotta, hogy a két fegyver összeérintésével történjen meg az elköszönés, pár másodpercig Szmirnovával szemben állt, aki viszont nem nyújtotta ki a kardját.

Harlan erre levonult a pástról.

Az orosz kardozó viszont nem, nem is kötött ki, mert azzal elfogadta volna az eredményt. A versenybírók hosszasan tanakodtak, de döntés nagyon sokáig nem született.

Szmirnova kapott egy széket, és a pást közepére ülve várt. Végül jelezték neki, hogy mindenképpen foglalkoznak az ügyével, így elhagyhatja a pástot.

A versenyt lebonyolító directoire technique (DT) végül ragaszkodott a szabályokhoz, és kizárta Harlant.

Itt még nem állt meg az ügy, elhangzott olyan álláspont is, hogy nem szerencsés, ha kizárnak egy ukrán versenyzőt, amikor végre kiáll egy orosz ellen.

Hirdetés

Később úgy volt, hogy Harlan folytathatja a versenyt, mert a mérkőzésvezetőnek kellett volna felmutatnia a fekete lapot, ő viszont befejezettnek nyilvánította az asszót.

Sokáig szerepelt is az ukrán vívó neve a következő fordulóban, végül egy-két perccel az újabb asszója előtt a nagytáblán jelezték, hogy kizárták, így ellenfele, a bolgár Joana Ilieva jutott tovább. Szetey András, a DT tagja az MTI-nek azt mondta, az elnök ragaszkodott a szabályhoz, így kizárták Harlant.

Ki mit gondol?

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.