Egyéb

Létezett a legendás Hutlantisz? A magyar tenger mélyén heverő több száz éves romok…

Senki sem tudja, mi lett a magyar Atlantisszal és az ott élő ősközösséggel… A sziget azonban valóban létezett, de elnyelte a Balaton!

Legendás víz alá merült civilizációk

Azt az emberiség és a modern régészet már régóta tudja, hogy a világ számos pontján találtak föld alá került, a víz mélyére süllyedt, vagy elárasztott településeket, amik az emberi történelem részben elfeledett korszakainak egyfajta mementói.

Sajnos sok esetben egyszerűen nincs magyarázat arra, hogy kik lehettek a korabeli építők, lakosok, egykori civilizációjuknak nincs egyéb nyoma.

Hirdetés

Hutlantisz létezhetett?

Hazánkban szintúgy többféle, egykor dicsőséges éra maradványai kerülnek elő – azonban rendkívül ritka, hogy azok éppenséggel valamiféle Atlantisz módjára a víz rejtekében húzódnak még évszázadokon vagy évezredeken keresztül.

Olyannyira ritkaság ez, hogy mind ez idáig alig akadtunk rá efféle egzotikus leletekre.

Pedig ott van többek között a magyar tenger, azaz a Balaton mélyén is egy ilyen.

Eredetileg egy sziget volt, melyet Lustah, vagy Losta szigetének is volt szoksá emlegetni.

A sziget azonban elsüllyedt a Balaton partnovalának változásával, és az egykor a szigeten élő közösségnek is nyoma veszett…

Rengeteg bizonyíték támasztja alá Losta szigetének létét

Több középkori térkép tanúsága szerint létezett még egy negyedik sziget is az egykori „Platten See”-ben, ennek az Aszófői-öbölben fekvő Losta (Lustah) nevű földdarabnak később azonban nyoma veszett.

Ez a kicsiny sziget egy Losta, vagy Lusta vagy Lustah nevű falunak adott egykor otthont, egy piciny közösségnek, mely a szigeten élt, békében és harmóniában.

Losta közösségéről ugyanis ma mára alig lehet valamit tudni, nem sok információ maradt fenn róla.

Rengetegen indultak már a hazai régészek és felfedezők közül útnak, hogy megtalálják az elveszett földdarabkát, de a pontos hely meghatározása a mai napig nem történt meg.

A múlt árnyai a Balaton mélyén

A Balatonon eredetileg 3 sziget is volt egykor.

Hirdetés

Ezek mindegyike átlakault az idők során, vagy eltűnt, mint Losta.

Még a 18. század elején is készült olyan térkép, amely azt mutatta, hogy a Tihanyi-félsziget jelenlegi nyakát víz borítja.

Egyes kutatások során korábban találtak Sajkod közelében rejtett utakat, és elsüllyedt szigetmaradványokat.

Többször merültek már le búvárok a mélybe, hátha felszínre tudnak hozni leleteket, de eddig nem bukkantak rá sokmindenre a fentieken kívül..

Hogy a jövőben várható-e valami az ügyben, és lesznek-e feltárások a Balatonban, erről egyelőre bizonytalan információk vannak.

A szakemberek szerint a túlságosan zavaros víz és a nagyon nagy mennyiségű üledék miatt ma már lehetetlen lenne a világ elé tárni az “elveszett világot”.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!