Címlapsztorik

Magyarország nélkül vethetik ki az EU-ban a globális minimumadót: vége a játéknak

Sürgősséggel vette napirendre az Európai Parlament, hogy Magyarország múlt héten megvétózta a leggazdagabb cégeket terhelő globális minimumadót. A francia elnökség szerint 26 tagállam is bevezetheti ezt az adónemet, kihagyva Magyarországot.

Eredetileg nem szerepelt az Európai Parlament napirendjén a 15 százalékos globális minimumadó témája, azonban a múlt pénteki magyar vétó felülírta az elképzeléseket.

Magyarország ugyanis egyedüliként elutasította, hogy a 750 millió eurónál nagyobb bevételű cégekre kivessék ezt az adófajtát, összhangban az OECD-n keretein belül elfogadott javaslattal, amellyel globálisan több mint 140 ország értett egyet.

Hirdetés

A cél, hogy megszűnjenek az adóparadicsomok, amelyek révén a multik el tudják kerülni az adófizetést, vagy pedig lényegesen alacsonyabb terheket kell vállalniuk.

Nem mellesleg az EU-nak éves szinten 48 milliárd euró bevételt jelentene mindez.

A magyar álláspont szerint azonban az EU hamarabb vezetné be ezt az adónemet, mint a világ más országai, ezért az európai cégek versenyhátrányba kerülnének.

Azon túl, hogy a csütörtök délelőtti EP-vitában számos komoly bírálatot kapott a magyar kormány és ismét előkerült a vétójog eltörlésének szükségessége, a francia elnökség – több képviselő javaslatával egyezően – egy megoldási javaslattal állt elő.

Szeretnénk a megerősített együttműködés felé terelni a tagállamokat

-mondta Clément Beaune, a francia kormány európaügyi államtitkára.

Erre az uniós alapszerződések lehetőséget adnak, s ez azt jelenti, hogy bizonyos kérdésekben a tagállamok köre úgynevezett megerősített együttműködés keretében kötelezettséget vállal magára. Jelen esetben a globális minimumadó bevezetését határozhatja el 26 tagállam – kihagyva ebből Magyarországot.

A téma kapcsán Beaune még a féléves francia elnökség ideje alatt fejleményeket ígért, ami azt jelenti, hogy egy héten belül közelebb kerülhet a megoldáshoz az EU.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.