Címlapsztorik

Mától csak hétfőn és szerdán szülhetnek a nők? Nincs elég orvos a magyar egészségügyben

Nincs elég orvos a szolnoki kórház szülészetén: az RTL riportja nagyon szomorú és átfogó képet fest arról, hogy kezd el összeomlani az egészségügyi ellátás a tömeges felmondási tilalom lejártával.

Felmondási hullám várható és leálló szakrendelések, akadozó ellátás?

Szülés csak hétfőn és szerdán?

A szolnoki kórháznál már ez érvényben is van gyakorlatilag.

Hirdetés

Amikor az RTL érdeklődött a kórháznál arról, hogy lehet-e oda menni szülni, azt a választ kapták, hogy csak akut esetben, vagyis akkor, ha a helyzet olyan sürgős, hogy nem szállítható és nem küldhető el a kismama.

Az orvos szerint csak hétfőn és szerdán látják el a kismamákat.

Más esetben vagy Budapestre, vagy Debrecenbe viszik őket, azaz több mint száz kilométert utaztatják azokat, akiknél megindult a szülés.

Velkey György, a kórházszövetség elnöke azt mondta, mindennek az az oka, hogy egy szülés levezetésénél több szakterület dolgozik együtt, és ahol bármelyik hiányzik, ott veszélyes belevágni.

Egyre nagyobb a baj

Régóta keringenek pletykák arról, hogy munkaerőhiány van a szolnoki szülészeten – mesélte egy helyi kismama az RTL Klub Híradójának.

„Mondtam az asszisztens hölgynek, hogy hallottam olyat, hogy nem lesz orvos a kórházban, ha véletlenül [rosszkor] mennék szülni.

Azt mondta, ez csak rémhír, de később kiderült, hogy így van. És doktor úr is mondta nekem, hogy el fog menni külföldre”

– számolt be a szülés előtt álló nő.

A helyzet azonban máshol sem jobb, sőt, félő, hogy romlani fog.

Hirdetés

Egyrészt lejárt a felmondási tilalom, ami miatt újra több százan, vagy akár több ezren távozhatnak a szakmájukból, és sokan jelezték, hogy ezt meg is teszik, holott már így is rengeteg a betöltetlen pozíció, szakember és munkaerő hiány van az egészségügyön belül.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.