CímlapsztorikÉrdekes világ

„Meg fognak halni” – a Piripkura törzs utolsó tagjait fenyegetik a bányásztársaságok és farmerek

Kell a farmereknek és a bányatársaságoknak a Piripkurák földje, és úgy tűnik, semmi sem állítja meg őket. Egyre közelebb kerülnek a törzs utolsó túlélőihez…

Az őslakosok jogait védelmező brazil kormányzati ügynökség, a FUNAI például számon tart egy olyan törzset, amely egyetlen emberből áll, ugyanis egyedül ő élte túl az állattenyésztők 1990-es támadását.

Ennél alig nagyobb a Piripkura törzs maradéka, eredeti területükön ők is alig tucatnyian élnek.

Hirdetés

Az Amazon Prime Video néhány éve dokumentumfilmet is forgatott róluk, amiből kiderül, hogy a többieket évtizedekkel ezelőtt lemészárolták egy támadásban.

A Mongabay szerint most az utolsó piripkurákat is nagy veszély fenyegeti.

A magazin olyan felvételeket tett közzé, amelyen útépítőket, karámokat, széles, letarolt területeket, teherautókat, szarvasmarha-csordákat látni a védett földjükön.

Brazília területének körülbelül 13 százaléka az őslakosok számára van fenntartva.

Ezekre a földekre elvileg tilos belépnie a gazdálkodóknak, állattenyésztőknek, fakitermelőknek és bányászoknak.

Csakhogy amióta Brazíliában Jair Bolsonaro az elnök, a korábbinál is intenzívebben folyik az amazóniai esőerdők irtása, és az őslakosok élettere is egyre zsugorodik.

A jogvédők attól tartanak, hogy megszűnhet az a 2008 óta kétévente meghosszabbított korlátozó rendelet, amely tiltja kívülállók behatolását az őslakosok területére.
A civil társadalom nyomására a korlátozást szeptemberben megújították ugyan, de csak hat hónapra, és a légi felvételek azt bizonyítják, hogy ez sem riasztotta el a földfoglalókat.

„Meg fognak halni” – mondta Rita Piripkura, amikor meglátta a szülőföldjén folyó erdőirtásokról készült műholdas felvételeket. Rita volt az első piripkura, akit felfedeztek még az 1980-as években.

Ő jelenleg a Karipuna rezervátumban él, fivére és unokaöccse, Pakyi és Tamandua azonban az ősi területükön maradtak.

Hirdetés

Rita szerint a behatolók egyre közelebb kerülnek azokhoz a patakokhoz, amelyek közelében jelenleg szerettei rejtőznek. Rita, Pakyi és Tamandua a három utolsó ismert élő piripkura, de tudnak a törzs további 13 tagjáról, akik a területen élnek.

A piripkura törzs körében kétszer is mészárlást hajtottak végre, mióta először a nyomukra bukantak, és akkor is a földfoglalók és farmerek voltak a tettesek. Pakyi, Tamandua és a többiek ezért élnek annyira visszavonultan.

„Nem akarják elhagyni a földjüket és nem akarnak kapcsolatba lépni a külvilággal” – mondja Leonardo Lenin.

Forrás: SzeretlekMagyarország

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.