CímlapsztorikTudomány

Megdöbbentő elmélettel álltak elő a földönkívüliekről: a Föld már célpont lehet?!

A “célkeresztjében” lehetünk több földönkívüli civilizációnak.

Az idegenek már régóta figyelhetnek minket.

A csillagászokat régóta foglalkoztatja az idegen civilizációk jelenléte a kozmoszban. Matematikailag számolva is több millió hozzánk hasonló “értelmes világ” kell hogy létezzen.

Hirdetés

Egy korábban napvilágra került friss tanulmány csak a mi galaxisunkban 30 ilyen fejlett civilizációval számolt.

A csillagászok most más szemszögből vetették fel a kérdést: A Föld mint exobolygó, avagy hogy láthatnak minket az idegenek…

Annak a megfejtésére, hogyan tudhatnánk meg többet, egy kutatócsoport tagjai megfordították a kérdést.

Lakható Földünkről készítettek felvételeket, majd annak megfelelően változtatták meg őket, vajon mit láthatnának fényévekre tőlünk élő idegen civilizációk megfigyelői.

A csoport a NASA Deep Space Climate Observatory (DSCOVR) űrszondájának nagyjából 10 000 felvételével kezdett, mely a Föld és a Nap közötti gravitációsan stabil pont körül keringve mindig a bolygónk napos oldalát látja.

A képeket 10 meghatározott hullámhosszon készítették körülbelül 1-2 óránként 2016 és 2017 között.

A távoli nézőpont szimulálásához a felvételeket minden hullámhosszon egyetlen fényfolttá egyszerűsítették. Így tehát 10 „pont” az eredmény, melyeket idő szerint ábrázolva 10 fénygörbét kapunk, mely azt mutatja, vajon mit láthat egy távoli megfigyelő, aki 2 éven át folyamatosan megfigyelte a „Föld nevű exobolygót”.

A fénygörbéket kiértékelve és az eredeti felvételekkel összevetve kutatók meg tudták állapítani, a görbék mely paraméterei felelnek meg a szárazföldnek és a felhőtakarónak.

Miután ezeket az összefüggéseket megállapították, kiválasztották a szárazföldhöz legközelebbi paramétert és a Föld 24 órás forgásához igazítva elkészítették a fenti kontúrtérképet, melyet hamarosan a The Astrophysical Journal Letters tudományos folyóiratban fognak publikálni.

Hirdetés

A fekete vonalak, melyek a szárazföld paraméterének medián értékeit jelölik, felelnek meg a körülbelüli partvonalaknak.

Így a kontinensek kivehetőek voltak, és egyéb részletek.

Ennek az a jelentősége, hogy a fejlettebb idegen fajok legalább ilyen szinten láthatják a Földünket, de sok feltételezés ennél is tovább megy és azt mondják, hogy az idegenek érzékelik a Föld fényszennyezettségét és a légkörben jelenlévő mesterséges gázokat, egyszóval az emberi tevékenységet, és így “látnak minket”.

Ily módon a “célkeresztjében” lehetünk több földönkívüli civilizációnak.

És mi a helyzet a Földről sugárzó üzenetekkel, rádió és tévéadások jeleivel?

100-118 fényévre járhatnak az első rádióhullámaink, tehát ennyi a maximális távolság.

Ezen belül viszont valóban érzékelhetik a jeleinket: ez pedig azt jelenti, hogy akár már egy ideje üzeneteket is sugározhatnak felénl, amig talán még nem értek ide, vagy a közeljövőben fognak.

A csillagászok ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy ez egyelőre csak egy hipotézis.

Az viszont több mint valószínű, hogy az idegenek valóban láthatnak minket a távolból, és talán már egyideje vizsgálódhatnak is utánunk.

Fejlettebb eszközeik miat t így többet is tudnak rólunk, mint mi róluk…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Ha tetszett, kövesd partnerünk tartalmait is!

Iratkozz fel a csatornára.

Ezzel egyúttal támogatod oldalunkat is.