Tudomány

Megfejtették, hogyan működnek a gömbvillámok: porig rombolják a téridőről alkotott képünket

Valóban más dimenziók “hírnökei” lehetnek? Kvantumfizikusok fejtették meg, mik lehetnek és hogyan is keletkeznek.

Titokzatos és megmagyarázhatatlan

A gömbvillámokat mióta az emberiség csak találkozott a jelenséggel, aligha tudta megmagyarázni. Éppen ezért rengeteg teória terjedt el azzal kapcsolatban, hogy mik lehetnek.

Már a középkortól kezdve ismerünk feljegyzéseket, melyek hatalmas világító gömbökről írtak, melyek hirtelen, a semmiből jelentek meg, majd ugyanígy kámforrá váltak.

Hirdetés

Nyilvánvaló volt, hogy nem lehettek üstökösök, és igen gyakran számoltak be arról, hogy ezek a gömbök senkit sem bántottak, noha a környezetben óriási károkat tettek.

Több évzsázad telt el, és ezidáig senkinek sem sikerült választ adnia arra, hogy mik is lehetnek a gömbvillámok.

A természettudomány közel járt a magyarázathoz

A villámnak három alakja ismert, a vonalas villám, amely a legközönségesebb, és az elektromos gép szikrájához hasonlít, a felületvillám, amely egy-egy zivataros felhő nagyobb terjedelmű felvillanásában mutatkozik meg; valamint a gömbvillám, amely gömb alakú, és aránylag lassan halad, nyomában nagy pusztításokkal.

A gömbvillám létezése hosszú ideig vitatott volt, a jelenség maga pedig még ma is számos kérdést felvet, ellenőrzött laboratóriumi körülmények között például nem tudtak még gömbvillámot létrehozni.

Általában viharok közben vagy utánuk jön létre, gyakran egy átlagos villámcsapás után. Jellemzően gömb alakú jelenség, amely lassan halad, átlagos élettartama pedig 10 másodperc.

Általában nyílt területen keletkezik, de beszámolók szerint réseken vagy például a kulcslyukon át épületekbe is bejuthat, erről számtalan beszámoló, észlelés maradt fenn.

A gömbvillámról számos bizarr, és kevésbé bizarr elmélet alakult ki a szakemberek körében.

Paranormális magyarázatok, egy másik világ “hírnöke”?

Sok esetben a középkorból származó feljegyzések szerint komplett marhacsordákat ölt meg, míg más esetekben a lakásokba bejutva mindent kiégetett, felgyújtott maga körül, de a lakásban tartózkodókat sértetlenül hagyta.

Még rejtélyesebb feljegyzések szerint léteztek olyan esetek, amikor a gömbvillám emberi és állati testben keletkezett, rendesen a sezrvezeten belül.

Hirdetés

Éppen ezért nem mondhatjuk rá, hogy egy az általános fizikát követő jól meghatározható jelenségről van szó, ezért rejtély még ma is.

Egyes haláleseteket követő boncolások során ugyanis megdöbbentő dolgokat találtak.

Volt olyan eset, amikor egy férfi váratlanul meghalt, a mellkasához kapva. A boncoláskor derült ki, hogy a tüdeje egy részén egy nagy, fekete és elszenesedett üreget találtak, amit csak kisülés okozhatott…

Nagy energiájú elektrongyűrű, egy 4. dimenziós anomália?

A fizikusok sejtése szerint a gömbvillám nem más, mint egy négy térdimenziós nagy energiájú elektrongyűrű.

Az átmérője lehet 40-50 kilométer, a vastagsága pedig néhány centiméter.

De hogyan értelmezhető a négy dimenziós anomália a mi három dimenzióval rendelkező világunkban? A kutatók szerint épp itt jön a gömbvillám lényege!

A gömbvillámként megjelenő jelenség valójában egy négydimenziós energia kivetülése.

Egy közérthető példával minden világos lesz:

Mit is látna a sík papíron létező világ embere, ha egy gömböt átküldenénk ezen a papírlap világon?

Egy egyre növekvő kört, ami egy ideig növekszik, majd amikor a fele a gömbnek áthaladt a papíron, akkor a kör újra csökkenni kezd, míg el nem tűnik.

Egyes kvantumfizikusok szerint a gömbvillámra is ez lehet a magyarázat.

Vagyis a negyedik dimenziót értelmezni nem igazán képes világ tudománya a gömbvillámot annak látja, ahogyan itt, a 3 dimenziós létsíkban megjelenik.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!