CímlapsztorikÉrdekes világ

Meghalt a japán volt miniszterelnök, miután rálőtt egy merénylő – videó

Kórházba vitték és órákon át küzdöttek az életéért, de nem tudták megmenteni Abe Sindzó volt japán miniszterelnököt, miután egy kampányrendezvényen rálőttek – jelentette az NHK közszolgálati televízió.

Abe Sindzó volt japán miniszterelnök tüdőlövést kapott, a nyakán is megsérült, életveszélyes állapotban vitték 15 perccel később helikopteren kórházba, miután kétszer hátba lőtték.

Abe beszédet mondott Nara városában a vasárnapi felsőházi választások előtt.

Hirdetés

Nem sokkal később már azt közölték hírügynökségi források, hogy leállt a szíve- és a légzése, ami egy Japánban használt kifejezés, és az életjelek hiányát jelzi, általában megelőzi a halottá nyilvánítást.

A BBC értesülései szerint a merénylet helyszínén dolgozó rendőrök azt mondták, a japán politikus nem mutatott életjeleket a merénylet után, és kritikus állapotban szállították kórházba.

Ezt erősítette meg Kisida Fumio japán miniszterelnök is, hozzátéve, az orvosok küzdenek és mindent megtesznek Abe Sindzó életéért.

Reménykedem és imádkozom, hogy Abe túlélje ezt

– fogalmazott. Kisida Fumio kora délutáni sajtótájékoztatóján újabb információkat közölt, amikor azt mondta, úgy tudni, vérátömlesztést kap, és igyekeznek megmenteni az életét.

Végül nem sikerült megmenteni Abe Sindzó életét.

A narai orvosi egyetem kórházában tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Abe Sindzó már nem mutatott semmilyen életjelet, amikor bevitték a kórházba, de megpróbálták újraéleszteni. „Rendkívül súlyos volt az állapota”

– mondta az orvos, aki a kórházban először megvizsgálta. Két sérülést láttak el a nyakán, és belső vérzése volt. Abe halálát helyi idő szerint 17 óra 3 perckor állapították meg.

A kormányfő elítélte a merényletet, azt barbárnak és gonosz cselekedetnek minősítette. Azt mondta, az elkövető motivációja nem világos, ugyanakkor a közelgő japán választásokat a demokrácia alapjának nevezte, és kijelentette, hogy a támadás elfogadhatatlan.

Hirdetés

A rendőrség letartóztatott egy férfit gyilkossági kísérlet gyanújával, és lefoglalt egy fegyvert.

A japán média arról számolt be, hogy a lövöldözés gyanúsítottja körülbelül három évig a haditengerészetnél szolgált, 2005-ben szerelt le.

A rendőrség azt állította, hogy házilag készített fegyverrel támadt a gyanúsított.

Egy fényképen két henger alakú fémdarab látszott, amelyek, úgy tűntek, mintha erősen átkötötték volna őket fekete szalaggal, és a támadás helyszínének közelében találták meg.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.