Címlapsztorik

Felmondja az USA a Magyarországgal 1979-ben kötött adóegyezményt: vége mindennek

A döntés azt követően született meg, hogy Magyarország vétót emelt az EU által bevezetni tervezett 15 százalékos globális minimumadó ellen.

Ez egy Magyarországra korlátozódó világválság kezdete?

Az amerikai pénzügyminisztérium pénteken közölte, hogy felmondja a Magyarországgal kötött 1979-es adóegyezményt, miután Budapest úgy döntött, hogy megakadályozza az Európai Unió új, 15 százalékos globális minimumadójának bevezetését

Hirdetés

– írja a Reuters.

A pénzügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy mivel Magyarország 9 százalékra csökkentette a társasági adókulcsát – ami kevesebb mint fele a 21 százalékos amerikai adókulcsnak –, az adóegyezmény előnyei egyoldalúan Magyarországnak kedveznek, és az Egyesült Államoknak semmi haszna nem származik belőle.

„Az előnyök már nem kölcsönösek – az Egyesült Államoknak jelentős potenciális bevételkiesést jelentenek, és az amerikai vállalkozások és befektetések számára kevés a magyarországi megtérülés”.

A felmondás időzítésével Washington – miután évek óta hangoztatja aggodalmait az egyezménnyel kapcsolatban

– nyomást próbál gyakorolni Orbán Viktor magyar miniszterelnökre, hogy járuljon hozzá a közel 140 ország által elfogadott 15 százalékos globális minimumadó bevezetéséhez.

A felmondás várhatóan hat hónap múlva fejeződik be, miután a pénzügyminisztérium hivatalos értesítést küld a magyar hatóságoknak.

„Magyarország az 1979-es adóegyezménnyel kapcsolatos, régóta fennálló amerikai kormányzati aggályokat súlyosbította azzal, hogy blokkolta a globális minimumadó bevezetéséről szóló uniós irányelvet”

–mondta a pénzügyminisztérium szóvivője.

„Ha Magyarország bevezetné a globális minimumadót, ez a szerződés kevésbé lenne egyoldalú.”

Hirdetés

Az 1979-ben megkötött egyezmény a kettős adóztatás elkerülése végett jött létre a felek között és ugyan 2010-ben az elmúlt 30 év tapasztalataival kiegészített új megállapodást írt alá Oszkó Péter magyar pénzügyminiszter és Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete,

ám ez a 2010-es szerződés soha nem lépett hatályba, mivel a mai napig nem ratifikálta azt az Amerikai Egyesült Államok szenátusa.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.