MisztikumTudomány

Megtalálhatták az emberi élethossz végső határát: ez mindent boríthat?

Az örök élet talánya még sosem volt ennyire durva… Szerintetek is igaz lehet, hogy egy ember maximum eddig élhetne, és nem tovább?

Valaha ki lehet tolni ennél is tovább az emberi életet?

Ha nem lennének genetikailag befolyásoló tényezők, betegségek és szennyezés, vajon meddig élhetne az ember egy teljesen ideális környezetben, stresszmentesen és ideális étrenden?

Hirdetés

Erre adott egy átfogó tanulmány egy nagyon is megdöbbentő válasz, ami annyira megosztó, hogy sokak szerint újabb kérdéseket vet fel az emberi élethosszal kapcsolatban.

Egy, a Nature Communications című tudományos lapban megjelent friss tanulmány szerzői, Timothy Pyrkov, a szingapúri székhelyű Gero vállalat kutatója és munkatársai az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Oroszországban az öregedés, vagyis a hanyatlás ütemét vizsgálták, amely kijelölheti élettartamunk határát.

Arra jutottak, hogy még ha le is mondunk olyan dolgokról – például szokásokról, káros szenvedélyekről, ételekről -, amelyek jó eséllyel megrövidítik életünket, és a legideálisabb körülmények között, komoly betegségek nélkül, stresszmentesen élünk, akkor is csak legfeljebb 120-150 év “lehet bennünk”.

De miért nem lehet, hogy ennél is tovább éljünk?

Nos, a kutatóknak erre is meglett a válaszuk.

Ennek véleményük szerint az lehet oka, hogy testünk azon képessége, hogy megújuljon, illetve egy-egy rendellenesség vagy működési zavar után helyreállítsa szervezetünk egyensúlyát, az életkor előrehaladtával gyengül.

Annyira, hogy végül – a legoptimálisabb esetben is – az ellenállóképesség teljes megszűnése vezetne a halálunkhoz – vázolták a kutatók.

A tanulmány számos további kérdést felvet, így a többi között azt, hogy megérné-e jelentősen lelassítani az öregedési folyamatot.

Meghosszabbíthatjuk-e életünket anélkül, hogy meghosszabbítanánk azt az időtartamot is, amikor már törékenyek vagyunk és gyengék?

Hirdetés

Magyarán megéri-e hosszabb életet kívánni, ha életminőségünkön nem sikerül javítani?

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.