Tech-Kütyük

Megvalósul a rémálom: hiába veszi meg az ember otthonra a nyomtatót, havi előfizetési díjért tudja csak használni

MINDENNEL ezt fogják tenni. Szerintetek normálisak?! Ehhez lesz egy-két keresetlen szava az embereknek!

Az Egyesült Államokban tavaly augusztusban csoportos keresetet indítottak a Hewlett-Packard (HP) ellen.

A vállalatot azért perelték be, mert eltitkolta azt a fontos tényt, hogy bizonyos nyomtatómodelljeinél, ha bármelyik tintapatron kifogy, alacsony lesz a tinta szintje, vagy sérül valamilyen okból, a készülék teljesen használhatatlanná válik.

Hirdetés

Ez azt jelenti, hogy nemcsak nyomtatni lehetetlen vele, hanem szkennelni és faxot küldeni sem – holott ezekhez nem szükséges festék.

Hasonlóan felháborító lehet jogilag kétségtelenül nehezebben támadható, ami a vállalat vezérigazgatója, Enrique Lorres 2024 januárjában elmondott.

A cég azt képzeli el, hogy a nyomtatók mellé előfizetéses csomagokat is fognak vásárolni a felhasználók. Nemrégiben a HP bejelentette, hogy valóban megvalósul ez az új üzleti modell.

Az All-In Plan nevű előfizetői csomag három különböző nyomtatóhoz érhető el. Ezek az alábbiak szerint alakulnak:

HP Envy – 7 dollártól/hó (kb. 2550 forint),
HP Envy Inspire – 9 dollártól/hó (kb. 3300 forint),
HP OfficeJet Pro – 13 dollártól/hó (kb. 4750 forint).

Az Envy egy alapmodell otthoni felhasználásra (percenként legfeljebb 10 oldalt képes kiadni), az Envy Inspire valamivel gyorsabban működik, az OfficeJet Pro pedig még gyorsabb, és faxolni is lehet vele.

A vásárlás után két évvel a HP felajánlja, hogy a felhasználó frissítheti az eszközét, feltehetően egy új modellre – írja a PC World.

A HP mindenféle előnyöket is ígér az előfizetés mellé. Mindhárom nyomtató színes, ha pedig a gép érzékeli, hogy fogyóban van valamelyik szín, jelzést küld a vállalatnak, ami másnapra küldi is az új patront

– ingyenesen.

Hirdetés

Ha az eszköz bemondaná az unalmast, a cég ügyfélszolgálata 0-24 órában elérhető, és már másnap meg is nézik, mi lehet a baja.

Ha szükség van rá, cserenyomtatót is adnak a javítás idejére. A kiürült patronokat, régi nyomtatókat pedig vissza lehet küldeni a cégnek.

A HP szerint nincs kötelezettség az előfizetéshez, vagyis nem kell új nyomtatót vagy tintát venni hozzá. Ám akadnak itt kérdéses pontok.

A regisztráció után 30 napja lesz a felhasználónak, hogy lemondja az előfizetést. Ha ezt nem teszi meg, akkor automatikusan elígérkezik 24 hónapra, és ebben az időszakban csak lemondási díj megfizetése után állhat el a szerződéstől.

Az sem mellékes, hogy a fentebb írt árlista csak az alapcsomagot jelenti, amibe havonta csupán 20 nyomtatható oldal tartozik bele.

Hogy mennyire lesznek vevők a felhasználók a HP új üzleti modelljére, az kifejezetten kérdéses.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!