Egyéb

Mélytengeri lény ólálkodik az óceánokban, ámítok még a fehér cápa is fél: világszerte egyre több tetem kerül elő, valami “eszi” őket…

Egy Megalodon nevű több millió éve kihaltnak hitt lény tizedeli a cápákat? Vagy van rá más magyarázat?

Világszerte egyre több helyről jelentenek brutális cápa csonkításokat…

Ismeretlen rém pusztít a vizekben

Egyes cápák tetemein akkora harapásnyomokat találni az elmúlt néhány hónapban, közel pár évben, amit még a tapasztalt tengerbiológusok sem tudnak azonosítani.

Hirdetés

Mármint senki sem tudja, milyen lénytől származnak, és hogy pontosan hol ólálkodhat ez a kreatúra.

Világszerte az elmúlt hónapokban megszaporodtak az effajta támadások a cápák ellen. Könnyen lehet, hogy az óceán helyet adhat egy oylan élőlény számára is, amitől még a nagy fehér cápa is fél.

Legalábbis ilyen és ehhez hasonló szóbeszédek járják a sajtót és a netet: senki sem tudja, mi tizedeli a cápákat, de egyre kevesebb van belőlük: emellett számos más halfaj létszáma is megcsappant.

Egyes tengerjáró hajók pedig időnként nagyobb testű lények nyomait látják radarokon.

Persze ezek lehetnek egyszerű bálnák is, de akár ismeretlen tengeri “rém” is, mely “megeszi” az óceánt.

A cápák mintha félnének

Egyre inkább találni olyan partra vetődött cápákat, melyek látszólag ok nélkül kerültek ki a partra, halálukig vergődni.

Nem a víz mossa ki őket, nem a geomágneses mező zavaráról van szó, bár sokat ezt is sejtik a jelenség mögött.

Egyesek szerint olyan, mintha valami elől menekülnének, és a sekély vízben próbálnának “elbújni”.

Mások szerint nem szabad ennyire nagy dolgot mögé látni, egyszerű “balesetekről” van szó.

Akárhogy is, sokak fantáziáját beindították a partra vetődő cápák, különösen azok, melyekből jókora darabok voltak kiharapva egy ismeretlen tengeri lény által.

Hirdetés

Nem lehetetlen a tudomány szerint sem

A szóbeszédek között az egyik legnépszerűbb elmélet az, hogy létezhet egy őscápa, egy Megalodon, vagy akár több is, mely kisebb kolóniákban valahogy fennmaradhatott az évmilliók alatt.

A megalodon ugyanis a dínók korából származik, és bár a tudósok szerint csekély az esélye annak, hogy egy ilyen lény túléljen ekkora evolúciós ugrást és fejlődést, mégsem zárható ki teljesen.

Egyelőre annyi biztos, hogy az állatok fellelt harapásnyomok nagy része azonosítatlan.

Talán a mélyben élhettek, olyan részeken, ahol érintetlen az óceán, és a globális felmelegedési folyamatok miatti változások csalták felszínre őket.

Megalodon, őscápa

Valószínűleg a valaha élt legnagyobb ragadozó hal lehetett. A tudósok úgy tartják, több, mint kétmillió évvel ezelőtt kihalt.

Rekonstruált kinézete után a mai nagy fehércápának lehetett közeli rokona, de a rendelkezésre álló fogfosszíliák alapján mégis inkább a makócápához áll a legközelebb.

Mérete elérhette a 20-30 métert, hatalmas étvágyát valószínűleg bálnákkal csillapította.

Eredetileg 17 millió évvel ezelőtt jelent meg a tengerek mélyén bármit felfalva, ami az útjába került.

Polinéz halászok régóta beszélnek már egy harminc méteres cápáról. Ők csak a mélység urának hívják. Indonézia partjai mentén a helyiek szerint huszonkét méteres cápák uralták a tengert.

Mexikóból is érkeztek jelentések egy tizennyolc méteres, a helyiek által diablo negronak, azaz fekete ördögnek nevezett cápáról, amely halászhajókat támadott meg.

Talán tehát van igazság a legendák mögött, és mégis fennmaradhatott a Megalodon.

Ott van a Bojtos úszójú hal esete, amit 65 millió éve kihaltnak hittek, aztán Dél-Afrikai partjainál előkerült néhány ÉLŐ példány…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!