CímlapsztorikEgészségünk

Miért nem voltak ételallergiásak nagyszüleink?Érdemes elolvasni! Elgondolkodtató

Szerintetek is lehet benne valami?

Az ételallergia az elmúlt évszázadokban jelentősen megnőtt, mégpedig olyan generációknál, akik elődeiknél szinte ismeretlen volt ez a jelenség.

Mi okozta ezt a változást, és milyen különbségek vannak az életmódunk és elődeinké között, ami ennyire érzékennyé tette az elfogyasztott ételekkel kapcsolatban?

Hirdetés

Kutatásaink azt mutatták, hogy az életmódjuk és az étkezési szokásaik jelentősen eltértek a miénktől. Íme néhány főbb különbség:

Elődeink valódi, szezonális ételeket fogyasztottak.

Az élelmiszerek nagy része gazdaságokból, kis piacokról vagy őstermelőktől származott az 1900-as évek elején.

Ekkoriban még nem terjedtek el széles körben az élelmiszer-tartósítószerek, az ételek természetes frissességüket megőrizték, és a táplálkozásuk rendkívül tápanyagdús volt.

Szemben a mai diétás trendekkel, elődeink nem követtek szigorú diétákat, hanem az adott szezonban termett ételeket fogyasztották.

Ők nem a reklámok vagy trendek alapján választottak ételt, hanem az elérhető termékeket, melyek az adott időszakban rendelkezésre álltak.

Az ételkészítés is jelentősen különbözött: elődeink otthon készítették az ételeket hagyományos módszerekkel, elkerülve a feldolgozott ételek vásárlását vagy étterembe járást, amely jelentős hatással volt az egészségükre.

Az élelmiszerek ma gyakran tartalmaznak génmódosított összetevőket, adalékanyagokat és stabilizátorokat, amiket korábban nem alkalmaztak az élelmiszeriparban, és ezek az anyagok hozzájárulhatnak az allergiák kialakulásához.

Elődeink ételeiknél teljes állatokat fogyasztottak, ideértve az ásványi anyagokban gazdag belsőségeket is, és az állati csontokból készült erőleveseket is rendszeresen tálalták az asztalon.

Hirdetés

Továbbá, elődeink sok időt töltöttek a szabadban és fizikailag aktív életet éltek, ellentétben a mai általános tendenciákkal, ahol a szabadidő gyakran zárt térben, a technológia eszközeivel töltődik.

Ezek az életmódbeli különbségek nagymértékben befolyásolhatják a táplálkozás hatását az emberi szervezetre. Ha az étrend nem megfelelő vagy az életmódunk nem aktív, az számos szervünket és sejtünket érinti, ami növelheti az élelmiszerek iránti érzékenységet és allergiát.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.