Érdekes világTudomány

Nyakukon az újabb világjárvány? Egy új flebovírus-variáns ugrott át az emberre, vérmintában mutatták ki

Egy új, eddig ismeretlen vírus okozott fertőzést egy perui esőerdő lakójában

– számolt be róla az IFLScience.

A kórokozó olyan tüneteket váltott ki, ami hasonló más trópusi betegségekhez, például a dengue-lázhoz és a maláriához. Bár egyelőre csak egy esetről tudnak, valószínű, hogy a vírus még jelen van a területen.

Hirdetés

A 20 éves férfinál jelentkeztek a betegség tünetei, mielőtt kórházba került volna Chanchamayo városában, Közép-Peruban, 2019. június 25-én.

Ismeretlen vírus fertőzött embert

A páciens lázat, hidegrázást, rossz közérzetet, izomfájdalmat, fejfájást, álmosságot, erős fényérzékenységet és szemfájdalmat tapasztalt.

Ezek jellemző tünetek a dél-amerikai trópusi betegségek esetében.

A vérminták laboratóriumi vizsgálata azonban valami meglepőt mutatott: egy új flebovírus-variánst azonosítottak.

A legismertebb flebovírus a Rift-völgyi láz kórokozója, egy veszélyes, szúnyogok által terjesztett vírus, ami Afrika szubszaharai területén háziasított állatokban, mint például szarvasmarhákban, bivalyokban, juhokban, kecskékben és tevékben fordul elő.

Az új vírus azonban más: genetikai elemzés szerint az Echarate flebovírus egy variánsa, ami valószínűleg egy eddig azonosítatlan flebovírus genetikai anyagát örökölte természetes úton, genetikai rekombináció révén.

Észrevétlenül terjedhet (egyelőre)?

A kutatók feltételezik, hogy a vírus jelenleg is terjedhet Közép-Peru dzsungeleiben, de nem tudják pontosan, milyen gyakran vagy melyik állat hordozhatja.

Az ökológiai vizsgálatok segíthetnek jobban megérteni a helyzetet és az esetleges terjesztőket és tárolókat azonosítani.

Az látszik, hogy a vírus által okozott kockázat jelenleg alacsony, mivel azóta több mint négy év telt el az első fertőzés óta, és újabb esetek nem kerültek regisztrálásra.

Hirdetés

Hamarosan letarolhatja az emberiséget az X-kór?

Ennek ellenére a friss tanulmány rámutat arra, hogy még mindig rengeteg ismeretlen kórokozó lehet jelen a természetben.

Sőt, arra is újra emlékezteti az emebriséget, hogy jó eséllyel a nagy világjárváyok korába léptünk.

A globális felmelegedés és a természettel való érintkezés miatt ma már egyre nagyobb az esélye, hogy halálos vírusok ugorjanak át az emberre.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.