CímlapsztorikMisztikumTudomány

Minden ember rendelkezhet a hatodik érzékkel? Kikapcsolt gének az emberiség genomjában

Egy új ismeretanyag szerint minden élő rendelkezik a hatodik érzék képességével.

Az emberi genetikai kódban azonban több furcsaságot is felfedeztek.

Egyes “sötét gének” ugyanis valamilyen rejtélyes oknál fogva “ki vannak kapcsolva”.

Hirdetés

Kik és mikor, és ami még fontosabb, miért kapcsolhatták ki?

Ez teljesen újraírhatja az emberiség történelmét és eredetét.

A titokzatos hatodik érzék

A Földön minden állat tartalmazhat olyan molekuláris gépezetet, amely érzékeli a mágneses mezőket, még azok is, amelyek nem navigálnak vagy vándorolnak ezzel a titokzatos “hatodik érzékkel”.

A gyümölcslegyekkel foglalkozó tudósok mostanra minden élő sejtben azonosítottak egy olyan molekulát, amely mindenütt jelen van, és képes reagálni a mágneses mezőkre, ha az elég nagy mennyiségben van jelen, vagy ha más molekulák segítik ezt.

Az új eredmények arra utalnak, hogy a magnetorecepció sokkal gyakoribb lehet az állatvilágban, mint azt valaha is gondoltuk.

Ha a kutatóknak igazuk van, ez egy elképesztően ősi tulajdonság lehet, amelyen szinte minden élőlény osztozik, bár eltérő erősséggel.

“Jól értjük, hogyan érzékeljük a külső világot, a látástól a halláson át a tapintásig, ízlelésig és szaglásig,”

– mondja Richard Baines, a Manchesteri Egyetem idegkutatója.

“De ezzel szemben az, hogy mely állatok érzékelik és hogyan reagálnak a mágneses térre, továbbra sem ismert. Ez a tanulmány jelentős előrelépést tett annak megértésében, hogy az állatok hogyan érzékelik és reagálnak a külső mágneses mezőkre – ez egy nagyon aktív és vitatott terület.”

Hirdetés

A magnetorecepció varázslatnak tűnhet számunkra, de rengeteg hal, kétéltű, hüllő, madár és más vadon élő emlős képes érzékelni a Föld mágneses mezejének vonzását, és felhasználni a térben való navigálásra.
Mivel ez az erő lényegében láthatatlan fajunk számára, feltűnően hosszú időbe telt, mire a tudósok észrevették.

Az 1970-es években a tudósok azt javasolták , hogy ez a mágneses érzékelő iránytű gyökpárokat foglalhat magában, olyan molekulákat, amelyek párosítatlan külső héj elektronjaikból összefonódott elektronpárt alkotnak, amelyek spinjeit a Föld mágneses tere megváltoztatja.

Alapvetően, amikor egy kriptokróm elnyeli a fényt, az energia elindítja az egyik elektronját, és arra készteti, hogy elfoglalja a két forgási állapot egyikét, amelyek mindegyikét eltérően befolyásolja a Föld geomágneses tere.

Az emberekben is megvan a hatodik érzék képessége?

“Az egyik legszembetűnőbb megállapításunk, amely ellentmond a jelenlegi felfogásnak, az, hogy a sejtek továbbra is ‘érzékelnek’ mágneses mezőket, amikor a kriptokrómnak csak egy nagyon kis töredéke van jelen,”

– magyarázza Adam Bradlaugh, a Manchesteri Egyetem idegkutatója.

“Ez azt mutatja, hogy a sejtek, legalábbis laboratóriumban, képesek más módon is érzékelni a mágneses mezőket.”

A felfedezés segíthet megmagyarázni, hogy az emberi sejtek miért mutatnak érzékenységet a mágneses mezőkre a laboratóriumban.

Fajunk retinájának sejtjeiben a jelenlévő kriptokróm formája a gyümölcslegyekben kifejezve molekuláris szinten képes magnetorecepcióra.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy az emberek használják ezt a funkciót, és arra sincs bizonyíték, hogy a kriptokróm irányítja sejtjeinket a mágneses mezők mentén a laboratóriumban.

Az emberi genom kikapcsolt génjeinek rejtélye

Az emberi genomot tanulmányozó kutatók úgy találták, hogy mindannyian körülbelül húsz olyan gént hordozunk, amely teljesen inaktivált állapotban van, ami azt sugallja, hogy nem minden kikapcsolt gén okoz kárt egészségünkben.

A csoport egy nagyobb tanulmány, az úgynevezett 1000 Genom Projekt részeként dolgozva tették meg ezt a furcsa felfedezést.

Azért kapcsolódik ez ide, mert sokak szerint a hatodik érzék képességét az emberben valakik vagy valamik szándékosan blokkolták, kikapcsolták egy adott ponton a fejlődésünk során.

Egyes tudósok szerint ezek egy része súlyos hibát, funkcionális sérülést hordoz, de van köztük mai látszólag teljesen ép és érthetetlen miért marad kikapcsolt állapotban egy egész leélt élet során.

Még a legtökéletesebb egészségnek örvendő emberek DNS-ében is több száz ilyen változat van, ám azt eddig nem tudták, hogy pontosan mennyi.

Ráadásul további 1% van a gének között, amit a tudósok szerint minden gond nélkül ki lehetne kapcsolni az emberben.

Kérdés, hogy kik és miért foszthatták meg az emberi fajt a hatodik érzék képességétől…?

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.