Érdekes világ

Műhús és sejttenyésztett kávé? Bill Gates és a gazdag szuperelit génszerkesztett förmedvényekkel tömné a civilizációt?

Borzalmas tervekről beszélnek. Ha ennek csak a fele igaz, nagyon nagy bajban vagyunk.

Egy jó ideje lehet tudni azt, hogy az olyan szupergazdag vezetők, mint többek között Bill Gates és társai valóban szorgalmazzák, hogy az ember a hagyományos húsfogyasztásról szép lassan áttérjen a műhúsok, laborhúsok világába.

Vagyis hogy idővel mindenki ezeket fogyassza.

Hirdetés

Elmondásuk szerint erre azért van szükség, mert az élelmiszeripar a jelenlegi módokon hamarosan nem fogja tudni ellátni az embereket.

Különösen igaz ez a húsiparra, melynek ökológiai lábnyoma és vízigénye igen magas.

A jövőben tehát lényegében bár nincs így konkrétan kimondva, de egyesek véleménye szerint a kiváltságosok joga lesz valódi húst enni.

Az átlag és kevésbé tehetős pórnép pedig elégedjen meg a laborhúsokkal.

Vagy ha ehhez nincs gusztusa, akkor majd lesz gyomra a különféle bogarak, tücskök, férgek megevésére.

A laboratóriumban tenyésztett húsokkal már régóta kísérleteznek és most itt az újabb őrület.

Ezúttal a kávétermesztés környezeti lábnyomát csökkentenék azzal, hogy sejttenyésztéssel állítják elő.

A kávénövényből származó sejteket steril körülmények között, bioreaktorokban szaporítják, majd a sejtbiomasszát betakarítják, szárítják és pörkölik.

Míg a hagyományos módon termesztett kávét évente egyszer vagy kétszer lehet szüretelni, a laboratóriumban előállított kávé egy hónap alatt elkészíthető.

Hirdetés

A sejtalapú kávé illata és íze nagyon hasonlít a hagyományos kávééhoz, a biomassza szárítását és pörkölését ugyanis úgy alakították ki, hogy az a fogyasztók által megszokott aromát és ízt eredményezzen.

Vagyis a kutatásban résztvevők szerint a sejttenyésztett kávé pont olyan, mint a hagyományos, csak sokkal környezetbarátabb módon van előállítva.

Nos, ki mit gondol?

Szupergazdagék és a nagyvállalatok újabb őrülete amit az egész világra rá akarnak kényszeríteni majd, szigorúan a “bolygó megmentése érdekében”?

Kell félni a kotyvasztott húsoktól, a laborkecskétől vagy a rovar alapanyagokból készült ételektől vagy sem?

Vajon mennyire lesz igazuk hosszabb távon azoknak, akik azt állítják, hogy ezeknek a hosszú távú egészségügyi hatása még nem vizsgált?

Ki mit gondol?

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!