CímlapsztorikTudomány

Müller Cecília: Az indiai mutáns vírus már a szomszédban van

Ráadásul nagyon kellemetlen, előre kiszámíthatatlan meglepetéseket okozhat. Fontos tájékoztatást adtak közre.

Nem dőlhetünk hátra, az indiai vírus már itt van a szomszédban, és okozhat meglepetéseket

– jelentette be György István államtitkár, az országos oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs keddi tájékoztatóján.

Hirdetés

Mint mondta, elérkeztünk az oltásoknál az egyéni felelősségek szakaszába.

Az ország, a kormány, az államigazgatás megteremtett mindent. Az oltás ingyenes, a regisztráció biztosított, rengeteg oltópont van. Minél többen veszik fel az oltást, annál gyorsabban túl leszünk a járványon, annál gyorsabban szabadulhatunk

A védőoltások számának örömteli növekedése hozzájárul, hogy a harmadik hullám leszálló szakaszában eredményesen küzdjünk, azaz a járványügyi adatok folyamatosan javuljanak

– mondta Müller Cecília.

Hozzátette: a fertőzöttek száma arra figyelmeztet, hogy a járványnak nincs vége.

Továbbra is a brit vírusváltozat dominál, és súlyos megbetegedéseket okoz – mutatott rá.

Mint mondta, minden óvatosság megkövetelt a továbbiakban is: nem csak azok számára, akik oltottak vagy nem oltottak, mindenkinek egyenlő arányban kell hozzájárulnia a védekezéshez. Felelősséggel tartozunk egymás iránt – hangsúlyozta a tiszti főorvos.

Müller Cecília bejelentette, hogy hétvégére várják az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlását a kínai Sinopharm vakcináról. Ha a WHO az oltóanyagok listájára felveszi a készítményt, akkor ez lesz az első keleti vakcina, amelynek a használatát nemzetközileg elfogadják.

A tiszti főorvos ismertette, hogy a fürdők újranyitásához különleges ajánlást és szabályozást alkottak.

Hirdetés

A védettségi igazolvánnyal is nagyon óvatosnak kell lenni, és be kell tartani a távolságtartási szabályokat, valamint a megszokott óvintézkedéseket – így a lábmosó vagy a zuhany használatát.

Külön kérem, hogy a kisgyermekek ne a lábmosóban pancsoljanak, ahogy azt sokszor láthattuk

– figyelmeztetett Müller Cecília.

Arra a kérdésre, hogy szükség lehet-e harmadik oltásra, egyelőre nem tudott pontos választ adni a tiszti főorvos. Ezzel kapcsolatban azt mondta:

Mindegyik vakcina veszélyhelyzeti alkalmazást kapott, hiszen nem telt el a használatuk kezdete óta annyi idő, hogy erről tapasztalatunk legyen.

Bármelyik vakcina esetében szükség lehet harmadik adagra, de a járvány is válhat szezonálissá, lehet, hogy évente kell majd ismételni a védőoltásokat. Erre nem tudunk még pontos választ adni.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.