CímlapsztorikÉrdekes világ

Müller Cecília szerint nagy a baj: sok 40-esnél súlyos lefolyású a koronavírus

Sajnos egyre fiatalabbak kerülnek súlyos állapotba…

Napról-napra dinamikusan nőnek a járványügyi adataink, nagy a terhelés a kórházakon, rohamléptekkel haladunk a 2. hullám 8 ezres kórházi beteg csúcsa felé.

Sajnos egyre fiatalabbak kerülnek súlyos állapotba, sok 40-esnél jelenik meg hirtelen súlyos formában a betegség – mondta Müller Cecília, arra figyelmeztetve, hogy most különösen fontos a higiénés, járványügyi szabályokat betartani, mert a mutációk miatt a fertőződés lehetősége a sokszorosa annak, mint a járvány kezdetén.

Hirdetés

Nagy a terhelés a kórházakon, a 2. hullámban 8 ezer körül volt a kórházi betegek száma maximum, most rohamléptekkel haladunk efelé.

A szabályok betartása mellett további szigorítás csak akkor lesz, ha az feltétlenül elkerülhetetlen.

Az esetek most rendkívül súlyosan, szövődményesen zajlanak, ezért nő az elhunytak száma, a legutóbb elhunyt 136 fő közül 43 éves volt a legfiatalabb, 96 éves a legidősebb beteg.

A most következő héten, szerdától szerdáig terjedő időszakban a háziorvosok 250 ezer Sinopharmmal olthatnak a rendelőjükben, valamint Modernát is kapnak a körzetek.

Kórházi oltópontokon oltják a most érkezett 114 660 adag Pfizerrel a legidősebbeket.

Az oltási kampányon belül is külön fejezet lesz a szombat-vasárnap, amikor 74 ezer 18-60 év közötti krónikus beteg kapja meg az AstraZeneca vakcináját. Őket sms-ben értesítik a helyszínről és az időpontról. Az sms behívónak minősül, egyéni időpont módosításra nincs lehetőség, válaszolni nem kell rá. A hétvégi akció sikeréhez nagyfokú fegyelmezettség kell – hangsúlyozta Müller Cecília, kiemelve, hogy lehetőleg mindenki előre töltse le és töltse ki a beleegyező nyilatkozatot, hogy minél kevesebb adminisztrációra legyen szükség az oltóponton. Taj-kártya, személyes iratok is legyenek a helyszínen és mindenmki úgy öltözzön, hogy a felkarja könnyen hozzáférhető legyen – kérte a tisztifőorvos. Az sms-k holnap érkeznek az érintettekhez. Ekkora akció még nem volt az oltási kampányban – tette hozzá.

A tisztifőorvos elmondta, már több mint 31 millió oltóanyagot lefoglaltunk, ebből 2,088 millió érkezett meg. Egy része került eloltásra, a másik része úton van, a 3. részét elraktározták. A Szputnyik két komponense például nem ugyanaz, a 2. adag betárolásra kell hogy kerüljön.

Jó hírként említette, hogy a korábban beérkezett 100 ezer Szputnyikot az NNK felszabadította, a jövő héten oltják

Szputnyikból várjuk az útnak indított 280 ezer adagot, márciusban további Sinopharm érkezik é a Pfizer is hetente szállít.

Hirdetés

Eddig több mint 758 ezren kapták meg valamelyik oltás első adagját, több mint 253 ezren a 2. adagot is.

Ha mindenki együttműködik és elfogadja a számára felkínált vakcinát, akkor jövő szerdáig 529 ezer oltást lehet beadni, ami óriási lépés – hangsúlyozta Müller Cecília.

A 2. oltásra korábban kapott időpontok nem változnak. Az új oltási rend szerint viszont a Pfizer 2. adagját az elsőt követő 35,. napon, az AstraZeneca 2. adagját a 12. héten adják be. Az AstraZeneca a továbbiakban 18 év felett korhatár nélkül adható, van már adat arról, hogy 80 év felett is hatásos.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.