Na, ki tudja, hogy mi ez? Még a nagymamád is készítette! Lássuk, hányan tudják!
Na lássuk, ki az aki tudja, hogy mi ez?
A csörögefánk az igazi klasszikus vasárnapi desszert, minden unoka kedvence, amit “ahogy a nagyi készít”. Még felnőttként is nosztalgiával gondolunk vissza azokra az ízekre és illatokra!
Hozzávalók:
- 4 tojás;
- 4 evőkanál porcukor;
- egy csipet szódabikarbóna;
- 2 evőkanál olaj;
- 2 evőkanál olvasztott vaj;
- annyi liszt amennyit felvesz, hogy gyúrható masszát kapjunk;
- 1 kanál rum vagy rumesszencia;
- olaj/vaj a sütéshez.
Az egész tojásokat felverjük egy csipet sóval, majd fokozatosan hozzákeverjük a porcukrot, a vajat, olajat, rumot, szódabikarbónát.
Miután a massza összeállt, fokozatosan adjuk hozzá a lisztet, és kézzel gyúrjuk össze a tésztát.
Fontos, hogy a tészta állaga ne legyen se túl lágy, se túl kemény, ne dagasszuk túl sokat, mert így túl lágy lesz, és akkor nem tudjuk a kívánt formára készíteni.
A masszát osszuk két egyenlő részre.
Míg az egyik felét pihentetjük abban a tálban, amelyben gyúrtuk, addig a másik felét nyújtsuk ki.
Egy fogazott tésztavágóval vágjunk kb. 4 centiméter széles csíkokat belőle.
A kapott csíkokat ezután 12 centiméterenként átlósan vágjuk le, így rombusz alakú darabok keletkeznek.
Ezután minden darabot középen vágjunk be 4 centiméter hosszan.
Mindegyik darab egyik sarkát fogjuk meg, és húzzuk át óvatosan a nyíláson, így egy-egy masni alakú formát fogunk kapni.
Közben melegítsünk elő a serpenyőben az olajat vagy vajat, és süssük aranybarnára a csörögéket, majd szedjük ki egy papírtörlőre, és tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.