Érdekes világ

Nagyon durva lesz a tél 2023-ban: Így befolyásolhatja az El Niño az időjárásunkat

Úgy gondoljuk, hogy komoly bajban vagyunk…

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) a nyár elején jelentette be, hogy elkezdődött az El Niño.

Ez egy természetes éghajlati jelenség, ami 2-7 évente ismétlődik, és felerősíti az ember okozta globális felmelegedés közveteményeit.

Hirdetés

Így felmerül a kérdés, hogy milyen tél vár Európára a folyamat következtében.

A Nemzeti Óceán- és Légköri Hivatal (NOAA) szerint 95 százalékos esély van arra, hogy a mérsékelt vagy erős El Niño-szezon 2024 februárjáig tartson.

Adam Scaife, a brit Met Office hosszú távú időjárás előrejelzésekért felelős vezetője szerint a jelenség általában 9-12 hónapig tart, de akár évekig is elhúzódhat.

Várhatóan a következő hónapokban erősödni fog a hatása – írja az Euronews.

Az El Niño-évek esetében Észak-Európa nagy részén általában enyhe, csapadékos a tél kezdete, majd január és március között hidegebb, szárazabb az idő, míg Dél-Európában csapadékosabb évszakra lehet számítani.

Ez várható Magyarországon

Ebből kifolyólag nagyon nagy a valószínűsége, hogy a klasszikus értelemben vett naptári tél nagy része meglehetősen enyhe lesz, azonban januártól márciusig, vagy akár áprilisig a szokottnál is hidegebb lesz.

Épp, mint tavaly, vagy azelőtt, 2021-ben és 2022-ben.

Az utóbbi évek tendenciái alapján a meteorológusok azt jósolják, hogy eltűnik a tavasz és az ősz, a naryak sokkal forróbbak, a telek pedig egy átmeneti enyhülést követően sokkal hidegebbek lesznek, mint valaha.

Egy magyar szakértő azt sem tartja kizárnak, hogy újra be fog fagyni teljes egészében a Duna telente.

Hirdetés

A valaha volt legforróbb év előtt állunk 2023 után

Legutóbb 2016-ban volt erős El Niño, ebben az évben mérték a világ valaha volt legforróbb évét, ezek alapján pedig a meteorológusok úgy gondolják, 2024 is beállhat a sorba a valaha volt legmelegebb évek közé. Az is félő, hogy a hőmérséklet a következő évben átlépi az 1,5 Celsius-fokos felmelegedési küszöbértéket.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.