Egyéb

Napvihar okozhatta a Titanic tragédiáját: új elmélet állathat mindent a feje tetejére!

Egy merőben új hipotézis mindent megváltoztathat.

A tudósoknak bizonyítékok is a kezükben vannak.

Kidobhatjuk mindazt, amit a hajó katasztrófájáról tudtunk?

Hirdetés

A Titanic a valaha volt talán legnagyobb és egyben legszomorúbb hajókatasztrófák egyike.

Az 1912 április 15-én bekövetkezett tragédiában több mint 1500-an vesztették életüket, és azóta is rengeteg teória, rejtély kering azzal kapcsolatban, hogy hogyan és miért ütközött jéghegynek egy viszonylag jó látási viszonyokkal rendelkező éjszaka alatt.

Vagy hogy miért nem vették észre időben…?

Most egy teljesen új elmélettel álltak elő a kutatók, ami talán mindent megmagyarázhat.

Az egykori visszaemlékezéseket tanulmányozva ugyanis kiderült: aznap éjszaka többen különféle fényjelenségeket láttak.

Sokan a sarki fényre tippelnek, és nagyon nagy valószínűséggel ezt láthatták a hajó utasai.

Ennek pedig komoly köze lehetett ahhoz, hogy végül az óceánjáró jéghegynek ütközött.

A Titanic a hivatalos jelentések szerint az süllyedésekor hiába küldött vészjelzéseket, nem nagyon fogta be azt egyetlen hajó sem nagyon hosszú időn keresztül.

Ez pedig kritikusan megnövelte az áldozatok számát.

Hirdetés

Egy friss tanulmány ezzel a sarki ténnyel, amit a Nap a szokottnál is erősebb mégneses vihara okozott, magyarázza a dolgokat.

1912 április 15-én éjszaka, a Titanic katasztrófájának estéjén kifejezetten látványos volt a sarki fény…

Egy új tanulmány alapján a jelenség hátterében álló geomágneses vihar megzavarhatta a hajó navigációs és kommunikációs rendszerét, ezzel akadályozva a mentést, illetve növelve a tragédia kockázatát

– számol be a Space.com.

Mila Zinkova független időjáráskutató szerint több szemtanú is beszámolt róla, hogy igen erős volt a sarki fény a régióban a baleset napján.

A fényjelenség akkor alakul ki, amikor a Nap töltött részecskéi a légkörbe belépve a magnetoszféra által terelve interakcióba lépnek a helyi gázokkal.

Bizonyos esetekben a naptevékenység különösen jelentős, ez pedig az átlagosnál is látványosabb sarki fényt okoz, és a navigációs, illetve kommunikációs eszközöket is befolyásolja.

Zinkova szerint a forrásokban szereplő fényjelenség hátterében egy olyan napvihar állhatott, amely megzavarhatta a Titanic és más hajók iránytűit és kommunikációs rendszereit.

Ez megnehezíthette a mentés folyamatát, ami pedig növelhette az áldozatok számát. Lehetséges, hogy ha nincs a napvihar, a Titanic iránytűje még a végzetes jéghegy mellett is eltereli a hajót.

A túlélők mentésében részt vevő Baltic óceánjáró legénysége szerint a Titanic rádiójelei nagyon furcsák voltak. Zinkova szerint a Titanic által küldött vészjelzések egy része sosem ért célba, és a hajó sem kapott üzeneteket másoktól.

Tanulmányában a szakértő azt írja, a hivatalos jelentés alapján amatőr rádiósok zavarták meg a jeleket, ekkoriban azonban még nem tudták, hogy a mágneses viharok is képesek hasonlóra.

Ezzel megoldódott volna a Titanic örök rejtélye?

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.