Érdekes világ

Nem szabad, hogy az EU bedőljön Magyarországnak – fakadt ki híres professzor

A híres jogászprofesszor kendőzetlen véleményt fogalmazott meg Orbánról és Magyarországról. Az Európai Ügyészség tényleg vezetőszáron vihet el mindenkit?

A magyar kormány korrupcióellenes reformjaival csak a homlokzat változna, de mögötte minden úgy menne tovább, mint mostanáig

-állítja a Princetoni Egyetem jogászprofesszora, és munkatársa, Mészáros Gábor a Verfassungsblog nevű, alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó tudományos oldalon.

Hirdetés

Vizsgázik a jogállam Magyarországon, miközben a kormánynak rettenetesen kell a pénz. Ezért egy sor reformot ígér, mármint hogy nem úgy kezeli az uniós támogatásokat, mint eddig.

Ám amit előterjesztett, az egyáltalán nem szavatolja a források tisztességes felhasználását, nem gátolhatja meg az alapok megvonását, ahogy azt a Bizottság kezdeményezte.

Ez a véleménye Kim Lane Scheppelének, aki Mészáros Gáborral közösen vezeti le, miért nem szabad Brüsszelnek belemennie a magyar ajánlatba.

Sok szakmai vélemény van azzal kapcsolatban is, hogy miért nem csatlakozik Magyarország kormány az Európai Ügyészséghez.

Szerintük ugyanis ez lenne a legnyilvánvalóbb és egyenesebb gesztus az EU felé, ha Orbánék komolyan gondolják a dolgokat.

Ez azonban aligha fog megtörténni a magyar kormány természetéből adódóan, és hogy feltehetően igazak lehetnek a vádak a rendszerszintű korrupcióval kapcsolatban.

Az Európai Ügyészségnek ugyanis a csatlakozást követően meglenne a jogköre arra, hogy vádat emeljenek hazai politikusok, oligarchák ellen is, sőt, végső esetben akár eljárás alá vonják, börtönbe csukják őket.

Orbán Viktor és a hozzá közel állók pedig aligha szeretnék, hogy vezetőszáron legyenek elszállítva – véli az utca emberének egy része is.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.