CímlapsztorikÉrdekes világTudomány

Olyat találtak elhalt csillagok belsejében, ami nem is létezhetne

Újra kell írnunk minden tudományos ismeretünket a minket körülvevő világról…?!

A csillagászok olyan rádiójelek után vizsgálódtak, amelyek távoli csillagködökből származnak, a megfigyeléseik pedig nem várt eredménnyel zárultak.

Korábban a tudományos társadalom nem tartotta valószínűnek, hogy bármelyik szerves vegyület képes lehet túlélni a csillagközi térben található nebulák erőteljes sugárzását, főleg ott nem, ahol ezek az objektumok a galaxisok szélén helyezkednek el.

Hirdetés

Az Arizonai Egyetem asztrofizikusainak azonban sikerült megcáfolniuk ezeket az elméleteket, mivel összesen három különböző szerves anyagra utaló jeleket találtak a Tejútrendszerben lévő csillagködökből kiáramló rádiósugarakban.

Annak a ténye, hogy ezek a szerves molekulák képesek túlélni a lehető legerőteljesebb csillagközi robbanásokat is, amelyek az univerzumban található anyag 90 százalékának előállításáért felelősek, jelentős előrelépésként értékelhető a tudomány e szakágában.

Lucy Ziurys, az Arizonai Egyetem kémikus és asztronómus professzora elmondta, korábban azt feltételezték, hogy a molekuláris felhők, amelyek az új bolygórendszerek alapját teszik ki, atomokból formálódnak…

Ám rájöttek, hogy ha atomok helyett egyből molekulák állnak össze, azzal a kémiai evolúció jelentősen felgyorsulhat.

A bolygókat tartalmazó nebulák már évtizedek óta lázban tartják a tudósokat, hiszen szerintük a belsejükben létrejöhettek olyan csillagok és bolygók, melyek megágyazhattak az élet kialakulásának.

“Eddig úgy gondoltuk, hogy a szerves kémia tudománya kizárólag a Nap környékéig terjed, ott pedig véget ér.

Bebizonyítottuk, hogy a szerves anyagok sokkal kitartóbbak, mint azt hittük, hiszen az egész galaxisban megtalálhatóak” –

magyarázta Lily Koelemay csillagász.

Vagyis az egész univerzum “ÉL”, legalábbis bizonyos értelemben.

Hirdetés

Ez pedig újraírhatja mind a biológiai, mind a kozmoszról alkotott tudományos ismerteinket.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.