CímlapsztorikÉrdekes világ

Orbán: az EU-csúcson mindenki tudta, hogy nem támogatja a Kirill pátriárka elleni szankciókat

A magyar miniszterelnök a luxemburgi kormányfő bírálatára válaszolt. Áll a bál nemzetközi fronton.

Levelet írt Orbán Viktor miniszterelnök Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnöknek, amelyben válaszolt kollégája őt bíráló kijelentéseire Kirill orosz pátriárka tervezett, de végül elvetett uniós szankcionálása ügyében

– közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője kedden.

Hirdetés

Meglepett a nyilatkozatod. Tudhatod, hogy Magyarország mindig minden megállapodást betart

– fogalmazott Orbán Viktor, kiemelve: vitáink lehetnek, vannak is, de a magyarok mindig nyílt lapokkal játszanak.

Orbán Viktor hangsúlyozta, a valóság az, hogy az Európai Tanácsban minden miniszterelnök tudhatta, hogy Kirill orosz pátriárka nincs rajta a szankciós listán, hiszen a magyar delegáció egy hónapon keresztül ezt az intézkedést ellenezte a EU-nagyköveti fórum ülésein.

Ezt a magyar álláspontot egyetlen résztvevő állam- vagy kormányfő sem kifogásolta az Európai Tanács legutóbbi ülésén – írta Orbán Viktor.

Úgy folytatta:

Óriási eredményt értünk el: megőriztük az egységünket. Kérlek, ne relativizáld, inkább ünnepeld ezt a sikert.

“Ami a lényeget illeti, a későbbi félreértések elkerülése érdekében, Magyarország alkotmánya védi a vallásszabadságot, ezért egyházi vezetők szankciós listára helyezését, a hívektől való elszigetelését Magyarország soha nem fogja támogatni.

Mi békét akarunk, és az egyházak vezetőinek részvétele nélkül nem lehet béke. Kérlek, hogy Te, aki az emberi jogok mellett mindig kiálló vezető vagy, fogadd megértéssel a magyar álláspontot”

– zárta Xavier Bettelnek írt levelét Orbán Viktor.

Hirdetés

Miután többhetes vajúdás után elfogadták az Oroszország elleni olajembargó tervét, a magyar kormány kis híján megvétózta az egész szankciós csomagot, mert szerepelt rajta Kirill pátriárka.

Bár Orbán a levelében azt állítja, hogy mindenki tudott a csúcson arról, hogy nem mennének bele a Putyin-párti főpap elleni büntetőintézkedésekbe, mégis mindenkit meglepetésként ért a vétó belengetése.

A Kirill pátriárkával kapcsolatos történések rendkívüli nemzetközi felháborodást váltottak ki, az Eurológus forrásai szerint ezzel utolsó támogatóit is elveszítette Magyarország a tagállamok körében, ugyanakkor Oroszország megdicsérte a kormányt. Xavier Bettel úgy fogalmazott:

“Megegyeztünk, a megegyezés márpedig megegyezés. Tudni lehetett, hogy Kirill rajta van a listán.”

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.