Címlapsztorik

Orbán: Európa érdekében is fenntartom Magyarország jogát arra, hogy vétózzak – kiverte a biztosítékot az EU-nál

Orbán válasza kiverheti a biztosítékot az EU-ban. Válaszolt Orbán az EP-képviselőknek, akik arra kérték, hogy álljon a történelem jó oldalára.

A válasz elég cifra, és Orbántól megszokott módon rendkívül megosztó, de vannak benne tényleges igazságok.

A miniszterelnök szerint Magyarország és polgárai nem sértő és kioktató hangnemet, hanem elismerést és köszönetet érdemelnek.

Hirdetés

Orbán szerint az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban Magyarország álláspontja kezdettől fogva világos volt, „elítéljük az Ukrajna területi szuverenitása elleni orosz támadást, a Budapesti Egyezmény megsértését. Békét akarunk.

A fegyveres konfliktust be kell fejezni, a vitákat tárgyalás útján kell rendezni. Segíteni kell Ukrajnát, és gondoskodni kell a menekültekről.

Eddig közel 800 ezer menekült érkezett Ukrajnából Magyarországra, akiket élelemmel, szállással, gyógyszerrel láttunk el. A gyermekek számára oktatást, a felnőttek számára munkát biztosítunk.

Magyarok tízezrei fogadták be az otthonukból menekülőket, gyűjtöttek adományt, vállaltak önkéntes munkát. Mindeközben Ukrajna számára humanitárius segítséget, adományokat, élelmet, üzemanyagot, gyógyszert küldtünk és küldünk”.

Mindezért szerinte Magyarország és polgárai nem sértő és kioktató hangnemet, hanem elismerést és köszönetet érdemelnek.

Hozzátette azt is, hogy Magyarország az eddigi hat szankciós csomag elfogadása során mindent megtett annak érdekében, hogy az európai egység fennmaradjon.

„Tettük ezt úgy, hogy egyre nehezebb volt érvényre juttatni azt a korábban konszenzuson alapuló elvet, hogy a bevezetett szankciók ne okozzanak nagyobb kárt nekünk, mint Oroszországnak”.

Orbán kiemelte: az Alapszerződés szerint az Európai Tanács a döntéseit egyhangúlag hozza. A vétójog fogalmilag értelmezhetetlen, egyhangúság hiányában ugyanis nem születhet döntés.

Ahogyan az Európai Parlament képviselőinek az Európai Tanács tagjai nem határozhatják meg, hogy hogyan szavazzanak, úgy ez fordítva is igaz.

Hirdetés

„Európa érdekében is fenntartom Magyarország jogát arra, hogy a józan ésszel szembemenő, a magyar és európai családok elszegényedésével fenyegető javaslatokkal szemben őszinte beszéddel és higgadt érvekkel fellépjek. Biztos vagyok abban, hogy ebben a törekvésemben

Önök között is egyre több partnerre találok.

Ez nemcsak Magyarország, hanem Európa érdeke is”

– zárta válaszlevelét.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.